Uzina de la Ferneziu era una dintre cele mai importante producătoare de plumb din țară. Într-o zonă minieră, fabrica asigura salarii decente, pentru care oamenii acceptau să trăiască mai puțin.
Inițial localitate de sine stătătoare, Ferneziu a devenit un cartier al orașului Baia Mare. Asta a ușurat administrarea uzinei care prelucra metale neferoase și obținea plumb.
Uzina a fost construită la 1844, fiind dotată cu mașinile și utilajele cele mai avansate, la acea vreme. Deși avea o oarecare importanță pentru economia națională, a fost dezvoltată și extinsă după venirea comuniștilor la putere, în 1947.
Lucrurile au funcționat mai greu în anii democrației și uzina a ajuns în faliment.
Procedura de vânzare a activelor fostei Uzine Romplumb din municipiul Baia Mare, aflată în faliment, a fost reluată, anunţă Ministerul Economiei, deţinătorul societăţii.
Conform anunţului Ministerului Economiei, preţul de pornire al licitaţiei de vânzare depăşeşte suma de 5,2 milioane euro. Licitaţia publică prevede totalitatea bunurilor imobile şi mobile, mai puţin stocurile şi deşeurile valorificate.
„Preţul de pornire al licitaţiei este de 5.265.000 euro, fără TVA. Plata preţului se poate face fie integral în termen de 30 de zile, fie în rate, în 6 tranşe. Şedinţa de licitaţie publică organizată în vederea activului va avea loc în data de 28 februarie”, precizează Ministerul Economiei.
SC Romplumb SA din municipiul Baia Mare a fost specializată în procesarea minereurilor neferoase, producerea de mată plumboasă şi alte materiale specifice industriei minereurilor neferoase. Activitatea uzinei a fost strâns legată de funcţionarea industriei miniere din judeţul Maramureş care din anul 2007 şi-a redus activitatea prin închiderea minelor, odată cu anularea subvenţiei statului.