Cel care a venit cu ideea ca dosarele aleşilor să fie făcute publice este consilierul PSD Gheorghe Şimon. Acesta recunoaşte că acţiunea nu va avea un efect imediat dar crede că ea nu e totuşi zadarnică.
”Ştiu că va trece mandantul actual până când se vor primi rezultatele, dar mizez pe faptul că e un semnal de alarmă care îi va face pe unii să se gândească la trecutul lor şi poate să se retragă încet… Publicarea dosarului e o chestiune normală pentru o persoană publică Fiecare ar fi trebuit să facă asta benevol. Să demonstreze că sunt oameni curaţi, că nu au colaborat cu securitatea şi nici nu au făcut poliţie politică, a declarat acesta pentru eMaramures.ro.
Şimon spune că poveştile circulă pe la colţuri şi că mulţi dintre aleşi se arată cu degetul unul pe celălalt. ”Poate fi de dragul speculatului, dar e mai bine să ştim. Şi mai importante mi s-ar părea însă dosarele de cadre, de la PCR, despre care nimeni nu mai spune nimic”, a spus el.
Kovacs a fost curtat de Securitate
Preşedintele consiliului judeţean, Marinel Kovacs, nu a ştiut să spună când vor ajunge cererile pentru desecretizarea dosarelor pe masa CNSAS. ”Solicitarea ar trebui făcută de noi dar suntem foarte ocupaţi nu nu pot să spun exact când va fi asta. Oricum cu cât mai repede cu atât mai bine.”
Marinel Kovacs susţine că nu are abslolut nici o rezervă în ce priveşte o astfel de analiză la nivel judeţean. ”Personal nu aş fi putut să cer publicarea dosarelor colegilor mei pentru că ar fi crezut că e un gest de răzbunare venit din partea mea. Dar aşa decizia a fost luată în plen”.
Preşedintele CJ e convins că a avut dosar de urmărire iar asta chiar şi după 1990. ”Nu am colaborat cu securitatea deşi în ’86 am fost chemat. Doi reprezentanţi ai securităţii m-au căutat la IPEG şi mi-au cerut să lucrez pentru securitate, adică să fiu angajatul lor. Pot să spun că a fost o discuţie foarte grea. Mi-au promis salariu foarte bun, tot felul de avantaje, dar am refuzat. Au fost însă alţi colegi de serviciu care au acceptat şi care mi-au făcut mie probleme după aceea. Până în 1997 am tot avut de suferit din cauza lor”, a spus el.
Marinescu nu a avut ”contactat” cu securiştii
Emil Marinescu, vicepreşedinte al consiliului judeţean, susţine cu convingere că nu a avut de-a face cu Securitatea. ”Contactat de ei nu am fost, iar urmărit nu ştiu… posibil, dar eu nu am observat”, a declarat el pentru eMaramures.ro.
Pentru conducerile consiliilor judeţene existau deja solicitări ca dosarele să fie făcute publice de către CNSAS. Acum s-a pus problema în consiliul judeţean să se afle ce a făcut fiecare consilier în parte. Nu mi se pare greşit doar sunt persoane publice”, a mai spus Marinescu care crede că e posibil să apară câteva surprize în momentul publicării dosarelor CNSAS.
Berceanu ar fi vrut o ”dosariadă” în ‘90
Vicepreşedintele democrat al consiliului judeţean, Pamfil Bercean, spune că i s-a cerut deja o copie după actul de identitate pe care a şi trimis-o la CNSAS.
”Acum aştept raspunsul. Păcat că această acţiune nu s-a făcut imediat după 1990 pentru că ar fi dat rezultate mult mai bune. Aşa s-ar fi făcut o «igienizare» mai rapidă a clasei politice şi nu numai – a administraţiei, a bisericii şi a presei.”
Conform Legii privind deconspirarea Securităţii ca poliţie politică, toate persoanele care au avut legătură cu Securitatea nu vor mai avea acces la funcţiile publice. Cei care se află deja în astfel de posturi au fost obligaţi să dea declaraţii pe proprie răspundere în ce priveşte colaborarea cu poliţia politică, iar dacă se va dovedi că au minţit vor fi automat demişi.
Sursa: Larisa Tivadar