Autoritățile de la noi au previziuni sumbre în privința prețurilor la gaze naturale și energie electrică. Românii care nu au trecut pe piața concurențială și cărora le expiră acum contractele vor plăti, în această iarnă, un preț înspăimântător de mare pentru gazele naturale. Avertismentul vine chiar de la vicepreședintele Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei.
De la vârful Autorității Naționale pentru Reglementare în domeniul Energiei vin vești alarmiste pentru români în ceea ce privește prețul gazelor din această iarnă.
”Pentru ei singura opțiune este să accepte acum o ofertă cu un preț înspăimântător de mare. Sunt prețuri la 200, la 300 de lei, doar prețul gazelor naturale, după care evident așteaptă să vină măsura Guvernului și, cu emoția dacă se încadrează la nivelul de consum până la care se acordă acest ajutor sau nu”, a declarat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE.
Consilierul ministrului Energiei este însă optimist în ceea ce privește prețul gazelor.
”Deja am studiat bursele externe, bursele regionale, pentru iarna următoare prețul va fi la jumătatea celui de acum și cred că, încet, încet, prețul gazelor naturale se va estompa considerabil față de ce avem acum”, spune Niculae Havrileț.
Și energia electrică va continua să se scumpească, atât timp cât este produsă pe bază de cărbune, un combustibil care poluează, spune președintele Consiliului Concurenței.
”Este intenția Uniunii Europene să vadă un preț mai mare la electricitate. Tocmai ca să scoată din piață electricitatea poluantă, generată de cărbune, și pentru a face consumatorii, și casnici și industriali, conștienți de faptul că trebuie să se orienteze către soluții care consumă mai puțină energie. Deci cât timp România şi alte țări din Uniunea Europeană vom avea nevoie de energia asta scumpă din cărbune, prețurile vor rămâne mari. Şi cel puțin noi în România nu vedem o posibilitate de a înlocui cărbunele în următorii 4-5 ani. Acest lucru înseamnă că măcar în acești 4-5 ani o să vedem prețuri mari la electricitate”, spune Bogdan Chirițoiu.
Vicepreședintele ANRE le-a recomandat clienților casnici de electricitate, care nu au semnat până în prezent un contract pe piață concurențială, să o facă în lunile noiembrie sau decembrie, fiind de așteptat ca prețurile de serviciu universal să crească de la 1 ianuarie anul următor.