Sezonul rece ajută la răspândirea coronavirusului, iar în lunile următoare ne putem confrunta cu o nouă variantă virală şi un nou val de îmbolnăviri, atenţionează medicul Valeriu Gheorghiţă.
„Nu cred că mai putem să ne permitem să repetăm la nesfârșit aceste valuri de îmbolnăviri, pentru că nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală, care să se asocieze cu o creștere a transmisibilității, care să fie mai contagioasă și care poate să fie asociată și cu scăderea protecției imunității care se obține după vaccinare.
Deci, noi trebuie să preîntâmpinăm aceste lucruri”, a spus coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, potrivit digi24.ro.
Dr. Valeriu Gheorghiţă: „Nu este exclus ca în perioada lunilor viitoare să se genereze o nouă variantă virală”
În cazul în care certificatul verde nu se va introduce pentru anumite categorii profesionale, atunci va fi greu să ajungem la 70 la sută populație vaccinată până la sfârșitul acestui an, mai apreciază medicul.
„Va fi foarte greu să facem acest lucru, pentru că este evident că în perioada următoarelor două luni, situația epidemiologică ar trebui să se liniștească, să se echilibreze.
Probabil că în momentul acesta suntem deja într-o perioadă de platou, însă depinde foarte mult de cât de bine sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii bolii și cât de mult va crește rata de vaccinare, dar problema este dacă suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt”, a atras atenţia dr. Valeriu Gheorghiță.
Astfel, întrebat dacă va veni și valul cinci al pandemiei, Valeriu Gheorghiță a declarat că vedem deja țări care au o recrudescență a numărului de cazuri.
Dr. Gheorghiţă: „Suntem iarăși dispuși, ca țară, să ne confruntăm cu un viitor val de îmbolnăviri și s-o luăm de la capăt?”
„În Marea Britanie este o tendință de creștere a numărului de cazuri și nu vreau să uităm că suntem în plin sezon rece.
Iarna se apropie și oamenii vor sta din ce în ce mai mult în spații închise, vor interacționa din ce în ce mai mult, aerisirea încăperilor se va face mai puțin, iar riscul de infectare evident că va crește, deci nu suntem sub nicio formă într-o perioadă care din punct de vedere al condițiilor epidemiologice să fie în favoarea noastră, ci dimpotrivă”, a arătat Valeriu Gheorghiță.
Din această cauză, campania de vaccinare trebuie să continue într-un ritm cât mai accelerat, pentru că vaccinarea este cea care ne va asigura o stabilitate epidemiologică, explică medicul Gheorghiță.
Acm la voi tot vin valuri.
Oare cat o sa le tot lungiti asa pe la tv si prin mass media?
Pana la valu 10, 20……
Astea clar ca sunt si minciuni si alte interrese la mijlok si ca totu-l este premeditat……