Vezi VIDEO
Voucherele pentru vacanta vor figura doar pe hartie pentru cei mai multi angajati. O recunosc si sindicalistii care spun ca legea e buna in teorie, dar problema e ca nu s-au prevazut si resursele financiare pentru acordarea acestor tichete.
In acest context cei mai multi salariati vor fi nevoiti sa stea acasa pentru ca nu-si vor permite sa mearga in concediu.
La sfarsitul lunii iunie, seful statului, Klaus Iohannis, a promulgat legea privind acordarea voucherelor de vacanta. Potrivit actului normativ, angajatii din sistemul public si din sistemul privat ar urma sa primeasca tichetele respective in limita a sase salarii medii pe economie. Sindicalistii nu sunt insa optimisti si cred ca legea e buna doar in teorie, iar angajatii se vor alege doar cu promisiuni.
„Sunt convins ca aceasta lege se va aplica foarte greu datorita faptului ca se va lasa pentru fiecare Consiliu Local, primarie sau institutie publica sa se descurce financiar. Aceasta lege trebuia sa aduca o lamurire si pe parte de sustenabilitate pentru ca degeaba avem lege daca institutiile n-o sa aiba posibilitatea sa plateasca aceste vouchere. Mai mult, avem un plafon, suntem plafonati de legea bugetului, astfel ca sunt foarte curios cand avem o lege a bugetului pe care nu ai voie sa o depasesti cum poti aplica aceste vouchere”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramures, Florin Hossu.
Pe de alta parte, liderul de sindicat crede ca prin aceasta lege s-a dorit sa se faca „o reparatie morala” in cazul bugetarilor, avand in vedere ca inca de acum trei ani acestora li s-au taiat biletele subventionate in statiuni care erau distribuite prin casele judetene de pensii. Numai ca sindicalistii recunosc ca salariatii s-ar putea alege inca o data doar cu promisiuni, astfel incat cei mai multi dintre ei vor fi nevoiti sa-si ia gandul de la deplasarea intr-o destinatie de vacanta.
„Este buna aceasta lege, este un inceput pentru reparatia morala fata de functionarii publici si pentru salariatii din institutiile bugetare si nu numai pentru ca aceasta lege se aplica si unitatilor economice. Exista acest risc sa ramana doar pe hartie, acum ramane de vazut cat e de gospodara fiecare primarie, dar mai ales si ce bani incaseaza si cum stiu sa dramuiasca fiecare leut”, a adaugat Florin Hossu.
Potrivit legii, toti angajatii pot beneficia de astfel de tichete, in limita a sase salarii medii pe economie. Angajatii din sistemul privat pot primi vouchere de vacanta sau prime de vacanta, pe care angajatorul le acorda in urma negocierii. Tichetele vor putea fi folosite doar in turismul romanesc. Acest sistem de vouchere de vacanta pastreaza facilitatile fiscale oferite angajatorilor, sunt deductibile si scutite de la plata contributiilor si taxelor salariale.
Sursa: Camelia Tocaci