Vezi VIDEO
Vaccinul impotriva gripei AH1N1 a sosit sambata, 28 noiembrie, si in judetul Maramures. 23.000 de doze de vaccin impotriva gripei noi au ajuns la Directia de Sanatate Publica. Pentru a nu exista incidente neplacute, transportul a fost facut sub atenta supraveghere a jandarmilor. Mii de maramureseni se vor putea imuniza, incepand de luni, impotriva gripei porcine. Dozele de vaccin sunt destinate personalului medical si studentilor, 20.350 dintre aceste persoane urmand sa fie imunizate contra AH1N1, iar restul dozelor vor fi distribuite angajatilor din Ministerul Administratiei si Internelor.
„Am transportat vaccinul impotriva gripei porcine sub paza armata. Acesta urmeaza sa fie distribuit in Maramures”, a declarat Mihail Aristan, frigotehnistul care a insotit masina. In cursul zilelor de vinei, 27 noiembrie, si sambata, 28 noiembrie, au plecat cinci transporturi de vaccin gripal pandemic catre directiile de sanatate din zonele de centru, vest si est ale tarii, urmand ca, pana in data de 30 noiembrie, sa fie livrate in teritoriu toate cele 1.340.000 doze de vaccin Cantgrip cu tulpina pandemica.
Campania de vaccinare contra gripei cu virusul A/H1N1 se va desfasura atat in unitatile sanitare cat si in unitatile de invatamant, prin cabinetele medicale scolare si cabinetele medicilor de familie, iar specialistii spera sa nu se confrunte cu o rata ridicata a refuzului privind imunizarea. La Spitalul Judetean Baia Mare s-au facut deja listele cu personalul care doreste sa se imunizeze impotriva noii gripe.
Serul folosit, Cantgrip, este produs de Institutul „Cantacuzino” din Bucuresti si va fi distribuit numai in retea inchisa, in cadrul campaniei de vaccinare gratuita, initiata de Ministerul Sanatatii. Potrivit autoritatilor, vaccinarea este cea mai buna metoda de a preveni infectia cu virusul A/H1N1, iar reactiile adverse care pot aparea sunt, in general, minore si obisnuite pentru orice alt tip de vaccin.
Acest vaccin se administreaza injectabil, in muschiul deltoid, situat in partea superioara a bratului. Nu este recomandabila administrarea serului la copiii sub 16 ani. Reactiile adverse posibile se impart in frecvente si foarte frecvente. Foarte frecvente sunt durere la locul injectarii, iar frecvente sunt durere de cap, febra, oboseala, dureri musculare sau articulare, frison, raceala, simptome asemanatoare gripei, ameteli, umflarea la nivelul ochiului. De obicei aceste efecte adverse dispar in una sau doua zile, dar daca acestea persista, persoanele care s-au vaccinat trebuie sa se adreseze medicului.
Sursa: Georgiana Baran