Vaccinul impotriva cancerului de col uterin administrat la fetite a iscat si isca controverse atat printre parinti, cat si printre specialistii in domeniu. Deruta a fost „alimentata” inclusiv de cadre medicale. Astfel o parte dintre ele considera ca ar fi necesar ca parintii sa renunte la prejudecati si sa-si vaccineze copiii, iar alta parte sustine ca vaccinul nu este suficient testat pentru a fi administrat la o varsta fregeda. Chiar si unii reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures considera ca lipseste o informatie completa in aceasta privinta, fiind chiar impotriva administrarii vaccinului.
„In loc sa vaccinam tinerele impotriva cancerului de col uterin mai bine sa le informam”, sustin reprezentantii DSP Maramures. Mai mult, directorul DSP Maramures are serioase reticente in ce priveste administrarea vaccinului la fetite.
,,Parearea mea este ca ar fi mult mai indicat sa li se dea tinerelor o educatie sexuala corespunzatoare si nu sa fim nevoiti sa facem vaccinul contra HPV. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca pot aparea si efecte secundare ale acestui vaccin. Serul poate fi administrat la o societate mai putin dezvoltata, insa la noi cred ca se poate face o educatie corespunzatoare in ceea ce priveste preventia si aparitia cancerului de col uterin” a declarat Vasile Bodnar, directorul DSP Maramures.
Desi campania de vaccinare ar trebui sa inceapa in data de 23 noiembrie inca la nivelul judetului Maramures nu se stie nici macar numarul de doze care se vor utiliza, darmite sa existe informatii suficiente despre eventualele efecte secundare sau protectia pe care o poate oferi acest vaccin in timp.
Sursa: Georgiana Baran