Vaccinarea pneumococica la copii va fi inclusa de Ministerul Sanatatii in programul national de imunizare, incepand probabil din toamna, primii vizati fiind bebelusii cu varsta de patru luni, a anuntat azi, 23 mai, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Efortul bugetar aferent acestei campanii de vaccinare, pentru ultimul trimestru al anului, este estimat la 4,5 milioane de euro, potrivit ministrului.
„In Romania sunt aprobate, conform Agentiei Nationale a Medicamentului, trei produse care au autorizatie de punere pe piata pentru bolile pneumococice. Comitetul National de Vaccinologie ne-a recomandat pe cel care are cele mai multe gene. Exista un vaccin care are foarte multe gene. Sustinem vaccinarea acum si primii copii vaccinati vor fi, potrivit recomandarilor Comitetului National de Vaccinologie, bebelusii cu varsta de patru luni. Necesarul pe care l-am stabilit pentru trimestrul patru, daca ar incepe campania in octombrie, dar si de 4,5 milioane de euro”, a explicat Eugen Nicolaescu, cu ocazia semnarii unui protocol de colaborare cu Coalitia pentru o Noua Preventie (CNP 2013), care vizeaza drepturile copiilor romani de a fi vaccinati gratuit impotriva bolilor pneumococice.
Potrivit vicepresedintelui Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti, dr. Daniela Stefanescu, pana acum nu au fost inregistrate reactii adverse la copiii vaccinati voluntar de catre parinti, majoritare fiind cele locale. „Nu am avut nici febra, nici durere, nimic. Alte reactii sunt de unu la un milion, tinand cont de beneficiul majoritar al preventiei tuturor pacientilor care au facut acest vaccin fata de un pacient care ar putea face o reactie mai grava. Din 1981, de cand vaccinez continuu, am avut in ingrijire intre 100 si 120 de sugari si nu am avut nicio reactie neurologica”, a mai spus dr. stefanescu, precizand ca acest vaccin nu poate fi facut copiilor cu imunodeficiente.
Potrivit dr. Stefanescu, vaccinul se administreaza in patru doze. „Trei doze de prima vaccinare si un rapel la sase luni de la primele trei. Daca gradul de acoperire (necesarul de vaccinare – n.r.) este mai mare, pot fi facute doar doua vaccinari de prima incoculare si un rapel ulterior. Nu este necesar rapel ulterior, mai tarziu in cursul vietii”, a mai spus medicul. Intrebata cum ar putea fi contracarat o curent de opinie contra campaniei de vaccinare, dr. Daniela Stefanescu a spus ca „doar cu argumente stiintifice”.
Andreea Marin, presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata” si ambasador CNP 2013, a insistat, in acelasi context, sa primeasca un raspuns fata de reactiile „carcotasilor” privind vaccinarea. „De ce mai exista carcotasi care trag lucrurile inapoi, introduc speculatii, lucruri neadevarate medical, cand exista atatea dovezi stiintifice pozitive? De ce se misca greu cand este vorba despre o initiativa buna?”, a intrebat ea.
In raspunsul sau, dr. Mihaela Demetrian, sefa Clinicii de Neonatologie a Spitalului Filantropia, a invocat, de asemenea, necesitatea argumentelor cu caracter stiintific.
„Banuiesc, nu stiu ce sa spun, ca trebuie un studiu, pentru a vedea care este situatia. Cautati in confesorii pe care ii au parintii, familia. Trebuie sa cautati la preoti, pentru ca am observat ca exista o miscare in acest sens. Mi-e foarte greu sa spun ca este cu siguranta asa, dar sunt foarte multe cazuri care au informatia gresita. Un confesor ii poate convinge ca lucruile stau altfel, chiar daca exista argumente stiintifice. Cred ca explicatia trebuie cautata usor in obscurantism”, a spus dr. Demetrian.
La randul sau, managerul Spitalului Filantropia, Gheorghe Peltecu, a sugerat ca, in cazul unor rectii adverse notabile, sa fie consultati imediat, prin protocolul de colaborare, medici neonatologi si infectionisti. Potrivit lui Peltecu, la Spitalul Filantropia se afla internata o mama care s-a oferit sa fie prima care isi va vaccina copilul impotriva bolilor pneumococice.
Vicepresedintele Societatii Medicilor de Familie a completat seria explicatiilor privind reticenta unora la vaccinare. „Cred ca absenta unor boli grave pe strada, vizibil, ca sa existe teama, frica. (…) Absenta vaccinului ar putea duce la reaparitia acestor boli si atunci toata lumea ar dori sa se vaccineze. Daca ar fi o epidemie de orice fel si am afla ca exista vaccin, cu totii am vrea sa ne vaccinam”, a spus dr. Daniela Stefanescu.
In Romania, un sfert dintre decesele in randul copiilor in varsta de pana la un an au fost cauzate de bolile respiratorii provocate, in mare masura, de pneumococ, conform datelor statistice.
Sursa: Mediafax