Programul de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fost un esec, dupa cum a concluzionat ministrul sanatatii, Ion Bazac, care a decis sa nu mai continue actiunea. El a aratat ca doar 2,57% dintre fetele de clasa a IV-a au fost vaccinate, adica numai 2.615.
Ion Bazac a declarat ca principala problema a nereusitei campaniei a fost lipsa informarii populatiei, in special a parintilor si a medicilor. In plus, el a mentionat ca introducerea, pentru prima data in sanatatea publica, notiunea de “refuz informat” a cauzat neincrederea familiilor elevelor ce trebuiau vaccinate.
Ministrul sanatatii a precizat ca Romania are o rata a mortalitatii prin cancer de col uterin de 6 ori mai mare decat media europeana, situandu-se pe primul loc la acest indicator, 80% din populatia feminina nu a beneficiat de screening pentru cancerul de col uterin. “Una dintre principalele probleme ale programului consta in faptul ca nu si-a propus sa amelioreze in nici un fel situatia actuala. Scaderea ratei de imbolnavire de acum in 15 ani este importanta, dar nu trebuie sa uitam ca, in prezent, in Romania cancerul uterin face aproximativ 2200 de victime anual. Astfel, exista un potental de aproximativ 30.000 de femei pe care aceasta campanie nu le ajuta practic cu nimic”, a comentat ministrul sanatatii.
Programul a fost demarat la inceputul lunii noiembrie si s-a adresat elevelor din clasa a IV-a. Ministerul Sanatatii a achizitionat, cu 23 milioane de euro, 110.000 de vaccinuri.
“Acest program a fost ca un cadou oferit pe intuneric de catre un necunoscut. Cati l-ar lua? Acum trebuie sa aprindem lumina si sa desfacem pachetul, ca oamenii sa vada ca e un lucru bun, oferit cu intentii bune”, a conchis Ion Bazac.
Ministerul Sanatatii a dispus constituirea unei comisii de specialisti pentru renegocierea contractului, iar in urma discutiilor se urmareste lansarea unui program de screening la nivel national pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, precum si demararea impreuna cu industria farmaceutica, a unei ample campanii nationale de informare cu privire la vaccinarea anti-HPV. Un alt efect va consta in reluarea vaccinarii numai dupa evaluarea rezultatelor campaniei de informare.
CITESTE SI:
Sursa: Ioana Osan