Valul de gripa AH1N1 asteptat pana la sfarsitul acestei luni in Romania a determinat mobilizarea autoritatilor, printre masuri fiind si vaccinarea obligatorie a cadrelor medicale. Intr-o videoconferinta cu prefectii sustinuta astazi, 7 ianuarie, de catre secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel s-a comunicat ordinul potrivit caruia cadrele medicale care refuza sa se vaccineze impotriva gripei porcine sunt obligate sa isi justifice in scris motivatia. De asemenea, acestea nu vor mai avea dreptul sa se ocupe de ingrijirea bolnavilor, masura fiind luata pentru a preveni transmiterea bolii de la personalul medico-sanitar la pacientii cu care vin in contact.
De asemenea, impotriva medicilor de familie care refuza sa se implice activ in campania de imunizare nationala si in vaccinarea pacientilor se va lua masura desfacerii contractului de colaborare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, a precizat secretarul de stat Adrian Streinu-Cercel. ”Sper ca nu se va ajunge la astfel de masuri si ca personalul medical care nu s-a vaccinat inca va intelege ca aceasta decizie are rolul de a preveni o infectie intraspitaliceasca”, a precizat dr. Carman Sima, director coordonator adjunct al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Maramures.
Pana acum, gripa AH1N1 a facut 5.941 de victime in Romania, dintre care 73 de persoane au murit – sapte decese s-au produs in ultimele 24 de ore, indicele de mortalitate crescand la 1,32%. In Maramures, in acest an nu s-au mai inregistrat cazuri noi de imbolnaviri, dar pana la finele anului trecut 27 de persoane au fost diagnosticate cu gripa AH1N1, dintre care doua persoane au decedat.
Specialistii precizeaza ca imunizarea este extem de importanta si recomanda vaccinarea. In Maramures, au sosit 23.100 de doze de vaccin, din care s-au administrat 7.651, adica 33% din total. Vaccinarea se face gratuit, la medicul de familie. Sima a precizat ca aproape toti medicii de familie maramureseni au primit dozele de vaccin, iar pana cel tarziu vineri, 8 ianuarie, toti medicii de familie ar trebui sa poata adminstra vaccinul contra gripei porcine.
Vaccinul se administreaza doar la cabinetul medical, Sima explicand faptul ca ”exista conditii de pastrare speciale”, dar vaccinul ar putea sa fie ineficient daca nu este pastrat in conditii adecvate de temperatura (intre 3 si 8 grade Celsius).
Directorul coordonator adjunct al DSP Maramures a mentionat ca simptomele gripei porcine sunt identice cu cele ale gripei sezoniere, aceasta din urma manifestandu-se putin „mai zgomotos”. In cazul in care exista suspiciunea de gripa, Sima a precizat ca prezentarea la medicul de specialitate este absolut necesara, insa doar analizele de laborator pot confirma diagnosticul. In cazul gripei noi, in special la copii, pot sa apara diaree si varsaturi, pe langa sinptomele obisnuite (febra, dureri de cap, secretii nazale apoase, tuse seaca, dureri de gat).
Sursa: Angela Sabau