Vezi VIDEO
Vulpile din judetul Maramures sunt vaccinate antirabic in aceasta perioada atat manual, cat si cu ajutorul unor momeli cu vaccin, aruncate dintr-un avion. Campania de vaccinare a demarat in 7 octombrie si se va incheia la finele lunii. Dupa 45 de zile de la finalizarea actiunii se va trece la vanatoarea de vulpi, pentru a se verifica eficienta vaccinarii.
De pe Aeroportul International Baia Mare au plecat momelile vaccinale spre cinci judete. Deocamdata, momelile sunt distribuite aerian. Din fiecare avion implicat in actiune se vor imprastia cate 25 de momeli cu vaccin pe fiecare kilometru patrat. In ce priveste vaccinarea manuala, aceasta va incepe de saptamana viitoare.
„De la Aeroportul International Baia Mare se face plecarea pentru cinci judete: Maramures, Satu Mare, Salaj, Bistrita Nasaud si Cluj. Sunt opt avioane care distribuie pe toate aceste judete, pe niste rute bine stabilite, cu coordonate GSP. Distributia manuala care se va face in jurul localitatilor si in zonele unde am avut rabie, la vizuina, va incepe saptamana viitoare. In cazul vaccinarii manuale avem sefii de ocoale, gestionarii fondurilor de vanataoare de stat sau private care vor pune la dispozitia noastra hartile cu vizuine”, a declarat seful Biroului Sanatate din cadrul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Maramures (DSVSA), Nicu Chis.
Pentru cele cinci judete au fost furnizate 800.000 de momeli vaccinale, in timp ce pentru cea manuala vor sosi in jur de 2.000 de momeli. Vaccinarea aeriana se va incheia la finele saptamanii viitoare, iar cea manuala la sfarsitul lunii. Dupa 45 de zile de la finalizarea campaniei se va verifica eficienta campaniei de vaccinare.
“Verificarea eficientei vaccinale se va face prin recoltarea de vulpi, probe de la vulpi impuscate dupa 45 de zile de la vaccinare, si se vor testa pentru a vedea daca s-au imunizat, adica daca au consumat momeala si se va verifica markerul cu tetraciclina din canin pentru a vedea daca vulpea a consumat momeala. Din anii precedenti, din experientele noastre, am avut rezultate pozitive, drept urmare a scazut si incidenta focarelor de rabie pe raza judetului nostru”, a adaugat Nicu Chis.
Rabia sau turbarea, cum e cunoscuta de populatie, este o boala incurabila, fiind considerata cea mai grava “zoonoza ce poate afecta animalul, dar si omul”. Transmiterea virusului se face in primul rand prin muscatura animalului. Boala poate fi prevenita, motiv pentru care in fiecare an se desfasoara la nivel national campania de vaccinare antirabica.
Sursa: Camelia Tocaci