Vaccinuri anti-COVID sunt vândute pe internet la prețuri de ajung la peste 1.000 de dolari pentru o doză. Cercetătorii Kasperky au examinat mai multe piețe online de pe Darknet și au ajuns la aceste date îngrijorătoare.
Cercetătorii Kaspersky au examinat 15 piețe diferite pe Darknet și au găsit reclame pentru trei vaccinuri împotriva COVID, Pfizer/BioNTech, AstraZeneca și Moderna. Vaccinuri anti-Covid sunt vândute pe internet la prețuri de ajung la peste 1.000 de dolari pentru o doză.
Potrivit Kaspersky, cele mai multe anunțuri provin din Franța, Germania, Marea Britanie și SUA, iar prețurile pe doză variază de la 250 de dolari până la 1.200 de dolari, cu un cost mediu de aproximativ 500 de dolari.
Comunicarea în ceea ce privește aceste anunțuri se face prin intermediul aplicațiilor de mesagerie criptate, în timp ce plățile sunt solicitate sub formă de criptomonede, în principal Bitcoin, mai scrie sursa citată, preluată de Mediafax. Majoritatea acestor vânzători de pe piețele negre au efectuat între 100-500 de tranzacții, indicând că au finalizat vânzări, dar rămâne în continuare neclar ceea ce anume cumpără utilizatorii Darknet.
Experții Kaspersky susțin este imposibil să se spună câte dintre dozele de vaccinuri promovate online sunt doze reale (multe unități medicale au doze rămase) și câte reclame sunt, de fapt, înșelătorii. Chiar dacă primesc ceva anume prin poștă, cel mai probabil ceea ce primesc cumpărătorii nu poate fi o doză de vaccin eficientă și validă, este concluzia celor de la Kaspersky. Mai important, obținerea unor astfel de doze este ilegală.
„Puteți găsi aproape orice pe Darknet, deci nu este surprinzător că vânzătorii de acolo ar încerca să valorifice campania de vaccinare. În ultimul an, au existat o serie întreagă de escrocherii care exploatează subiectul COVID-19 și multe dintre ele au avut succes. În acest moment, oamenii nu numai că vând doze de vaccin, ci și certificate de vaccinare – documente care vă pot ajuta să călătoriți fără restricții. Este important ca utilizatorii să fie precauți cu privire la orice «afacere» legată de pandemie și, desigur, nu este niciodată o idee bună să cumpărați un vaccin de pe Darknet”, a explicat Dmitry Galov, expert în securitate la Kaspersky.