Toate ca toate, dar nesimțirea și lipsa de respect pentru natură sunt imense în Țara Lăpușului. Astăzi vom prezenta situația malurilor Râului Lăpuș, care sunt „decorate” cu tone de gunoaie.
Deși an de an, au loc acțiuni de ecologizare, realizate atât de Direcția Apelor Someș – Tisa, Sistemul de Gospodărire al Apelor din Baia Mare, dar și de elevii liceelor din Târgu Lăpuș, primăvara vine cu o imagine dezolantă. Frumusețile și potențialul turistic enorm al zonei, nu sunt valorificate deloc de lăpușeni. Ba mai mult, aceștia își bat joc de ecosistemul care le poate oferi atâtea.
Defileul Lăpușului este declarat ca arie naturală protejată instituită în scopul protecției și conservării habitatelor naturiale, în special a cursului de apă, a florei și faunei. Râul Lăpuș izvorăște de pe culmile Băiuțului și Groșii Țibleșului, fiind cel mai lung curs de apă din județ, cu o lungime de peste 120 de kilometri. Cu toate acestea, pe întreaga lungime, putem întâlni deșeuri menajere.
Locuitorii orașului Târgu Lăpuș care au casele lângă râu, sunt afectați și de mirosul deșeurilor care se descompun, așadar, poate ar trebui să realizăm până nu e prea târziu că natura este prietena noastră și trebuie protejată cu orice preț.
Așteptăm să se sesizeze organele abilitate și să fie luate măsuri în acest sens, iar administratorii de la nivel local să întreprindă demersuri pentru conștientizarea importanței unei naturi curate și neapărat, să pedepsească cetățenii pentru care râul este în continuare o groapă de gunoi.
”Domnule prefect, Silviu Ungur, ca un lăpușean adevărat, poate luați ceva măsură în acest sens și demonstrați că nu sunteți doar o unealtă politică. Domnule primar, Mitru Leșe, vreți să strângeți gunoiul doar după ce terminați podul?” Așteptăm răspunsul dumneavoastră, dar așteptăm și să acționați. Vă lăudați că La Târgu-Lăpuș se reciclează între 40% şi 60% din deşeuri, cam la nivelul Belgiei sau Austriei. Și restul de gunoaie plutesc pe apa Lăpușului. E o strategie foarte bună, felicitări!
Ne-am săturat de oameni care stau doar în birouri și participă la evenimente „de imagine”. Vreți voturi? Vă votăm, dar faceți ce trebuie pentru comunitatea pe care o reprezentați. Nu e doar vina voastră, vine principală e a oamenilor simplii care nu au auzit de reciclare, de coș de gunoi și de strângerea săptămânală a acestuia. Dar voi, ca reprezentanți locali, aveți obligația să rezolvați aceste probleme.
Urmașii iobagilor ungurilor aruncă gunoiul unde apuca în Transilvania. Măcar Bucovina, Moldova, Muntenia unde nu au trăit iobagi de unguri rămâne curat.