Peste o suta de mineri din schimbul doiI de la Mina Paroseni au refuzat, in aceasta seara, 10 mai, sa iasa din subteran la terminarea programului, nemultumiti ca termocentralele din judetul Hunedoara nu mai preiau huila si la unitatea miniera nu mai este loc pentru stocarea carbunelui, exploatarea fiind sistata.
Directorul general al Societatii Nationale de Inchidere Mine Valea Jiului (SNIMVJ), Petre Dragoescu, directorul tehnic al societatii, Cristian Nicolaescu, presedintele sindicatului Huila, Laszlo Domokos, si directorul Minei Paroseni, Aurel Anghel, au coborat in subteranul unitatii miniere, pentru a discuta cu ortacii care protesteaza.
Carbunele produs in cadrul Societatii Nationale de Inchideri Mine Valea Jiului (SNIMVJ), de care apartine si Mina Paroseni, poate fi preluat de Complexul Energetic Hunedoara (CEH) la un pret de 50 de lei/Gcal, a declarat azi, 10 mai pentru Agerpres, directorul general al CEH, Daniel Andronache. El a mentionat ca a discutat acest lucru cu directorul SNIMVJ, Petre Dragoescu, si s-a ajuns la concluzia ca pretul de achizitie al huilei nu poate fi mai mare de 50 de lei/Gcal, in conditiile in care cererea de energie pe piata este scazuta.
‘Urma sa incheiem contractul, desi consider ca pretul este mare, iar CEH va lucra in pierdere. Trebuie gasita insa o solutie de mijloc. CEH a emis vineri o comanda pentru a prelua intreaga cantitate de huila produsa la SNIMVJ in luna mai, iar carbunele va fi folosit la termocentrala Paroseni’, a declarat directorul general al CEH. Potrivit acestuia, termocentrala Paroseni nu are capacitati de stocare. De aceea, in cazul in care nu va primi huila de la SNIMVJ va trebuie sa se aprovizioneze de la Societatea Nationala a Huilei.
Sursa: Agerpres