Valea Vaserului ar putea fi inchisa pana la mijlocul anului viitor ca urmare a distrugerilor provocate de viitura puternica inregistrata in zona la sfarsitul saptamanii, aceasta urmand sa fie impracticabila atat pentru mocanita care transporta turistii pe munte, cat si pentru drezinele forestierilor care se ocupau cu exploatarea lemnului. Prapadul de pe Vaser va produce efecte in plan economic si turistic nu doar in zona Viseu, ci si in Maramures pentru ca o buna parte din lemn se exploata de aici, iar anual un numar insemnat de persoane venea special pentru mocanita in judet.
Vezi FOTO cu distrugerile provocate de viitura de pe Valea Vaserului
Vezi FOTO cu imagini de pe Valea Vaserului in urma viiturii
Un adevarat dezastru s-a produs pe Valea Vaserului, unde viitura si inundatiile de la sfarsitul lunii iulie au ras paduri, calea ferata a mocanitei, poduri, podete si case si izoland mai multe cartiere ale orasului Viseu de Sus. Primarul localitatii Vasile Ciolpan a declarat ca patru zone sunt izolate si in prezent de restul Viseului, dupa ce drumurile si podurile au fost distruse de ape.
Peste 600 de case de pe vaile Viseului sunt si acum izolate
”Avem circa 250 de case izolate pe Valea Scradei, inspre Podul Plaiului, mai sunt alte 200 pe Valea Raului, vreo 100 pe Valea Pestilor si circa 60 pe Valea Vinului. Inmultit la cate trei persoane de case, reiese ca sunt vreo 2.000 afectate. Unele dintre case abia daca mai stau in picioare. Apa a sapat pe sub ele, iar unele au fost sprijinite pe picioare din lemn. Sunt, practic, pe jumatate sau pe sfert in aer”, a declarat Vasile Ciolpan. El a mai spus ca pot sa treaca si cateva luni pana va reusi sa refaca infrastructura distrusa, iar oamenii din zonele afectate sa poata ajunge in Viseu nu pe jos, prin albia raului.
”Nu mai sunt poduri, drumurile sunt rupte. Se trece prin albie, dar asta numai daca apa nu e mare. Ne este greu sa ducem si ajutoare familiilor aflate in cartierele izolate, pentru ca alimentele si apa minerala le caram in spate de acolo unde nu se mai poate merge cu masina”, a declarat primarul.
Pagube de… 40 de milioane de lei numai in Viseu de Sus
El a precizat ca, potrivit unui bilant preliminar, pagubele produse de inundatii in Viseu de Sus sunt de circa 40 de milioane de lei. Primarul a spus ca nu greseste si ca aceasta este suma: 40 de milioane de lei noi, 400 de miliarde transformati in lei vechi. Acesta a spus ca asa ceva nu a mai intalnit si nici nu stie cum va reusi sa faca fata situatiei. Vasile Ciolpan a mai spus ca prapadul de pe Valea Vaserului face ca situatia sa fie si mai grava. In plus, exista probleme si cu alunecarile de teren. ”Ne afecteaza si inchiderea Vaserului. Pierdem impozite, chiar daca firma care prelucreaza lemnul la noi il va aduce din alta parte. E greu de facut niste estimari”, a declarat primarul.
Dezastru de proportii pe Vaser si o situatie critica si pe viitor
Directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului, Costel Bucur, a declarat ca ”dezastrul de pe Vaser este cu mult mai mare decat in 2001, cand au fost cele mai mari pierderi tot in urma unor calamitati, pentru ca acum calea ferata este distrusa in mai multe locuri si pe lungimi importante, la fel si podurile si podetele, care au fost rupte de ape”. El a spus ca in prezent echipe ale Directiei Silvice Maramures se afla in teren si incearca sa faca o evaluare a pagubelor, pentru ca nu se stie cati din cei aproximativ 54 de kilometri ai mocanitei au fost distrusi de furia apelor, cate poduri, cabane si lucrari au fost rase de pe suprafata pamantului de furia apelor.
Mocanita nu va circula mai repede de vara anului viitor
”Abia in momentul in care se va putea parcurge la pas zona, vom putea sti dimensiunea dezastrului. Echipele de control sunt acum pe teren si urmeaza sa intocmeasca devizele pentru lucrarile care trebuie efectuate, mai repede de mijlocul anului 2009, asta in cazul in care iarna va fi usoara, zona nu va putea fi redeschisa”, a declarat Costel Bucur. El a aratat ca exista un interes deosebit pentru efectuarea lucrarilor de inlaturare a efectelor calamitatilor de pe Valea Vaserului, pentru ca inchiderea ei afecteaza nu doar turismul din zona, ci si intreaga economie a judetului.
”Daca datele sunt bune, circa 24% din economia Maramuresului se bazeaza pe exploatarea lemnului. Anual, de pe Valea Vaserului se exploateaza legal circa 100.000 de metri cubi de lemn, iar acum intreaga activitate este blocata. In plus, in Parcul Natural au fost anul trecut peste 10.000 de turisti, iar circa 90% dintre ei au avut ca punct de plecare Valea Vaserului. Pentru vara aceasta am avut cabanele inchiriate si a trebuit sa anulam totul”, a mai declarat Costel Bucur. Directorul Parcului Natural Muntii Maramuresului a precizat ca situatia de pe Valea Vaserului este in continuare critica. El a aratat ca, in prezent, cel mai mare pericol il prezinta vremea, pentru ca in cazul unor noi precipitatii abundente Valea Vaserului risca sa fie distrusa in totalitate.
Foto: (c) Ioan Pop si Crinu Andreica
Sursa: Meda Muntean
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult