Justitia din Zimbabwe a acuzat miercuri un mare organizator de vanatori de tip safari dupa urmarirea si uciderea leului Cecil care a declansat un val de indignare in intreaga lume, in cadrul unei audieri la care a lipsit de la apel vanatorul, un bogat stomatolog american, informeaza AFP.
Pus sub acuzare pentru ca „nu a oprit o vanatoare ilegala”, Theo Bronkhorst a fost eliberat pentru o cautiune de 1.000 de dolari de judecatorul Lindiwe Maphosa, in asteptarea procesului sau, care va incepe la 5 august.
„Eliberarea sub cautiune este acordata cu conditia ca acuzatul sa se prezinte de trei ori pe saptamana la politie, sa ramana la adresa sa actuala si sa predea pasaportul catre autoritati”, a precizat judecatorul.
Celalalt acuzat, compatriotul sau Tyrone Sincer Ndlovu, proprietarul fermei unde a fost gasit trupul animalului, va aparea joi in fata aceleiasi instante din Hwange pentru ca a autorizat o vanatoare ilegala pe terenurile sale.
Politia a formulat initial acuzatia de „braconaj” impotriva celor doi barbati.
Marele absent de la aceasta audiere amanata timp de cateva ore pentru consultari pentru determinarea tarifelor a fost vanatorul american Walter James Palmer, care a parasit Zimbabwe inainte de scandalul care a izbucnit.
Potrivit unei surse apropiate cazului, el a petrecut o saptamana in Zimbabwe la inceputul lunii iulie si dupa plecarea sa autoritatile parcului si aparatorii mediul natural au intrat in alerta cu privire la decesul leului, remarcabil pentru coama sa neagra comuna pentru leii abisinieni endemici in Etiopia, dar rari in Africa de vest.
Cecil era atractia numarul unu a Parcului National Hwange pana la moartea sa la inceputul lunii iulie. Expeditia in urma careia Cecil a fost ucis a costat 50.000 de dolari.
Leul Cecil a fost ademenit de vanatori in afara parcului prin marcarea olfactiva a unui teren prin tararea unui animal mort. Organizatorii partidei de vanatoare au asteptat caderea noptii cand leul a iesit din parc sa se hraneasca si l-au ranit cu o sageata trasa dintr-un arc. Le-a mai luat apoi 40 de ore sa-l urmareasca si sa-l impuste, potrivit lui Johnny Rodrigues, seful agentiei de conservare a naturii din Zimbabwe, citat de news.sky.com.
Leul in varsta de 13 ani a fost apoi decapitat si jupuit.
Cecil avea la gat un dispozitiv de urmarire instalat de unitatea de cercetare a conservarii faunei de la Universitatea Oxford, pe care vanatorii au incercat fara succes sa il distruga. Acest dispozitiv a stat la baza descoperirii uciderii leului Cecil.
Intrebat de AFP, un prieten al familiei Bronkhorst, Ian Ferguson, a aparat teza unui accident. „Theo Bronkhorst este un mare profesionist, un gentleman si un protector al naturii mai presus de orice suspiciune”, el a spus.
„A fost doar un accident teribil si foarte, foarte nefericit. El a mers imediat sa raporteze cazul autoritatilor parcului”, a adaugat prietenul de familie citat de AFP.
Cecil, preferatul a zeci de mii de fani de fotografii de safari care viziteaza Hwange in fiecare an, a fost masculul dominant al parcului, unde s-a si nascut.
Africa australa este renumita pentru rezervele sale animaliere bogate in feline, elefanti si rinoceri si atrage vanatori din intreaga lume.
Perfect legale, atunci cand vanatorul plateste autorizatia, aceste mari partide de vanatoare sunt o sursa majora de venituri in regiune, dar si o sursa obisnuita de controverse, noteaza AFP.
In Zimbabwe, ca si in Africa de Sud, vanatoarea este permisa in rezervatii private si in conformitate cu anumite cote, dar nu si in parcurile nationale, cum este Hwange.
Un profesor de la Universitatea Oxford a lansat miercuri un apel pentru donatii pentru a „revolutiona” protectia felinelor dupa moartea lui Cecil, leul cu coama neagra din Zimbabwe.
A fost lansat un apel si a fost infiintat un site pentru donatii ( https://www.campaign.ox.ac.uk/wildcru ), a declarat intr-un interviu pentru AFP profesorul David Macdonald, fondator si director al unitatii de cercetare si conservare a faunei din cadrul universitatii Oxford.
Aceasta unitate finantata exclusiv de donatori plasase din anul 2008 un colier GPS la gatul lui Cecil pentru a colecta informatii despre modul de viata si longevitatea leilor.
Fondurile vor putea finanta echipele pentru a urmari prin satelit aceste animale, monitorizarea anuala a unui leu costand peste doua mii de euro. Unitatea de la Oxford este de asemenea activa intr-un program de formare a aspirantilor la statutul de conservatori ai naturii din Zimbabwe, precizeaza AFP.
O petitie care cere dreptate pentru leul Cecil a adunat miercuri, peste 400.000 de semnaturi, mai mentioneaza agentia de presa citata.
Sursa: Agerpres