Academia americana de film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences), care acorda premiile Oscar, a dat in judecata familia unui regizor american, recompensat cu prestigiosul trofeu, pentru ca a vandut ilegal la licitatie una dintre celebrele statuete, cu suma de 79.200 de dolari.
Academia americana de film a afirmat ca familia cineastului Joseph Wright, distins cu premiul Oscar in 1942 pentru regia musicalului color „My Gal Sal”, a vandut statueta primita de regizor, in cadrul unei licitatii organizate de casa de licitatii Briarbrook, in luna iunie.
„Ca membru al Academiei intre 1933 si 1983, domnul Wright era obligat prin contract sa respecte” un drept de preemptiune al Academiei pentru a cumpara orice statueta Oscar, care trebuie sa ii fie propusa spre vanzare pentru suma de 10 dolari.
Academia, care solicita restituirea integrala a sumei de 79.200 de dolari, pe langa plata unor daune si interese, „nu a avut niciodata obiectivul de a transforma statuetele in obiectele comerciale”, se arata in documentele depuse marti in instanta la Los Angeles.
Potrivit Academiei americane de film, dupa ce reprezentantii institutiei au aflat pe 23 iunie de licitatia care urma sa aiba loc a doua zi, acestia au incercat in mai multe randuri, fara succes, sa ia legatura cu casa de licitatii Briarbrook, care a obtinut un comision premium de 20% din suma cu care statueta a fost adjudecata.
„O angajata de la Briarbrook a raspuns la apelul” unui avocat al Academiei, „apoi a inchis telefonul dupa ce a aflat despre ce era vorba. Apelurile urmatoare au ajuns direct in casuta vocala„, se arata in plangerea oficiala a institutiei.
La editia din 1943 a premiilor Oscar, care recompensau productiile cinematografice lansate in anul anterior, Joseph C. Wright a fost premiat la categoria „cea mai buna regie artistica” pentru musicalul color din 1942 „My Gal Sal”, in care rolurile principale au fost interpretate de Rita Hayworth si Victor Mature.
Joseph C. Wright a primit pe parcursul carierei sale 12 nominalizari la premiile Oscar si a castigat acest trofeu de doua ori. Dupa ce Wright a murit in 1985, la varsta de 92 de ani, statuetele au intrat in posesia nepotului sau.
Academia americana de film a mai intentat o actiune similara dupa vanzarea nepermisa la licitatie a unor statuete Oscar.
In februarie 2012, aceasta a incercat fara succes sa blocheze o licitatie din Los Angeles, in care a fost vandut un lot de 15 statuete pentru suma de peste trei milioane de dolari, printre care una pentru scenariul filmului „Cetateanul Kane”, acordata lui Herman Mankiewicz in 1941.
Sursa: Mediafax