Vezi VIDEO
Daca pana acum, fermierii maramureseni au fost ingraditi in ceea priveste circulatia porcinelor pe piata, de putin timp, legea s-a modificat in favoarea lor. Crescatorii de porci pot de acum sa isi vanda animalele si la abatoare, doar pe baza unei adeverinte de la Directia Sanitar Veterinara (DSV), pe care o pot obtine in mod gratuit.
Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara a emis recent un ordin prin care se face un prim pas inspre liberalizarea circulatiei porcilor din gospodariile crescatorilor. Potrivit acestei legi, romanii care detin asa-numitele microferme pot sa isi vanda porcii si la abatoare, cu conditia sa fie inscrisi in evidentele Directiei Sanitar Veterinare (DSV).
“Daca vine la DSV cineva si cere sa se inregistreze cu acest tip de exploatatie comerciala, poate sa isi vanda porcul inclusiv la abator. Ordinul este prea proaspat si nu multa lume stie. Dar e pacat, pentru ca crescatorii de porci pot sa isi vanda animalele direct la abator”, a precizat Vasile Pop, directorul adjunct al DSV Maramures.
Noutatea le-a fost adusa la cunostinta astazi, 13 decembrie, secretarilor primariilor din Maramures, reprezentanti DSV cerandu-le alesilor locali sa transmita aceste informatii fiecarui crescator de porci din localitatea pe care o reprezinta, mai ales ca obtinerea autorizatiei de libera circulatie a marfii este gratuita. Asta desi, deocamdata, Uniunea Europeana impune Romaniei anumite restrictii in ce priveste libera circulatie a carnii de porc.
“Este penibil sa stim ca cineva ar dori sa creasca porci si noi sa spunem ca degeaba ii creste ca nu poate sa ii vanda. Romania trebuie sa iasa odata pe piata libera pentru ca de aceea este liber comertul. Dar, inca, din pacate, depinde de raportul final privind pesta porcina. Acel raport va veni si va spune ca Romania poate stapani, in caz de epidemie, aceasta boala”, a explicat Vasile Pop.
Reprezentantii DSV au mai atras atentia si asupra importantei deosebite pe care o are efectuarea testului de depistare a trichinelozei, care costa doar 7 lei, inainte de consumarea carnii de porc prelucrate in gospodaria proprie.
Sursa: Calin Dragomir