2014 a fost un an exceptional pentru licitatiile de opere de arta organizate la nivel mondial, fiind inregistrata o cifra de afaceri cu 25% mai mare decat in 2013, transmite joi AFP, mentionand ca si numarul de vanzari a inregistrat un record, depasind un milion.
In privinta valorii achizitiilor, pe primul loc se afla China, urmata de Statele Unite, piata de arta fiind marcata de inmultirea muzeelor, potrivit raportului anual al Artprice, lider mondial pentru datele din acest sector. Cu o cifra de afaceri de 15,2 miliarde de dolari (13,5 miliarde de euro), fata de 12,5 miliarde de dolari in 2013, licitatiile publice de arta organizate in lume au atins anul trecut un nivel record. „Rezultatul este uimitor, in crestere cu 300% intr-un deceniu”, a declarat pentru AFP Thierry Ehrmann, presedinte fondator al Artprice.com. Raportul a fost elaborat in parteneriat cu holdingul institutional chinez Artron. NU au fost luate in calcul antichitatile, bunurile culturale anonime si articolele de mobilier.
In 2014 s-a inregistrat si un alt record: 1.679 de articole s-au vandut cu cate un milion de dolari sau mai mult, de patru ori mai multe decat in urma cu zece ani. Dintre acestea, 125 de opere de arta au fost adjudecate cu 10 milioane de dolari sau mai mult, fata de numai 18 in 2005.
Urmata de Statele Unite, China ramane in frunte, cu o cifra de afaceri de 5,6 miliarde de dolari (inclusiv Taiwan si Hong Kong), in scadere cu 5% fata de 2013. Anul trecut a fost insa exceptional pentru Statele Unite, cu o crestere de 41%, la 4,8 miliarde de dolari. Si Marea Britanie a inregistrat o performanta semnificativa (+35%), pastrandu-si pozitia a treia, cu 2,8 miliarde de dolari.
„Cererea este constanta si agresiva pe toate continentele”, arata Thierry Ehrmann, indeosebi cea a „industriei muzeale”. „Intre 2000 si 2005 au fost create mai multe muzee decat in secolele al XIX-lea si al XX-lea luate impreuna, iar in marea Asie se deschide cate un muzeu pe zi”, afirma presedintele fondator al Artprice.com si presedintele Artron, Wang Jie. „Un muzeu are nevoie de cel putin 3.000 – 4.000 de opere de calitate pentru a fi credibil” si trebuie sa faca achizitii mai mult decat un simplu colectionar, adauga ei.
Potrivit Artprice, piata, dupa ce a atins un record de 100 de milioane de dolari platiti pentru o opera in anii 2000, trece acum la un nou nivel. La inceputul lunii februarie, un colectionar elvetian a vandut o panza de Gauguin cu 300 de milioane de dolari, a scris New York Times, asa incat nu peste mult timp s-ar putea depasi si pragul de un miliard.
In timp in urma cu doua decenii, peste 95% din vanzari se faceau in America si Europa, piate de arta exista acum „pe toate continentele, fara exceptie”, iar operele de arta „devin o investitie solida, fiabila, stabila in timp si mult mai putin supusa unor rasturnari violente de situatii decat piata de actiuni”, incheie Ehrmann.
Sursa: Agerpres