Vezi VIDEO
Ca pe roate le merg afacerile comerciantilor care au scos la vanzare, in aceasta perioada, pomi fructiferi si arbusti in Piata Izvoarele din Baia Mare. Preturile accesibile si vremea propice pentru plantari i-au atras ca un magnet pe gospodari, acestia achizitionand puieti din toate soiurile. Totusi, pentru a nu da gres, specialistii in domeniu le atrag atentia maramuresenilor care vor sa cumpere arbori, sa fie atenti ca acestia sa fie insotiti de certificat emis Unitatea Fitosanitara sau Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semintelor.
La preturi cuprinse intre 10 si 15 lei se comercializeaza pomii fructiferi in Piata Izvoarele din Baia Mare, maramuresenii avand la dispozitie o oferta extrem de bogata si putand beneficia chiar si de reduceri, daca se tocmesc bine. Precupetii nu se plang de vanzari slabe, la mare cautare aflandu-se merii si perii.
„Avem pomi altoiti, de la meri, peri, pruni, ciresi, caisi, din toate avem. Oricare e la 10 lei, dar daca se ia mai mult, pretul e negociabil, de la 10 bucati in plus. Merii si perii trec cel mai bine, iar restul normal”, a declarat unul dintre comercianti.
La fel de bine se vand si arbustii, comerciantii oferind chiar si sfaturi pentru aceia care nu sunt familiarizati cu plantarile.
„La 15 lei e gardu viu. Am carpen si zmeura, dar carpenul se vinde cel mai bine, ca omu’ il pune pe langa casa sau pe unde are nevoie. Carpenul il dau cel mai bine ca se si prinde cel mai repede”, a declarat unul dintre comercianti.
Cumparatorii au plecat acasa cu cate 5-6 pomi sub brat, aratandu-se multumiti de oferta si preturi.
„Eu am cumparat din toate soiurile. Si prun, si mar, si cires. Preturile sunt acceptabile, eu am dat putin peste 100 de lei pentru pomii care i-am luat si sunt multumit”, a declarat un cumparator.
Potrivit specialistilor Unitatii Fitosanitare Maramures, este recomandat ca gropile in care urmeaza sa fie asezati pomii sa fie sapate toamna, pentru ca apa sa se infiltreze bine in sol.
„Cei care nu au reusit pana acuma, in aceste zile este bine sa planteze. Pomii se iau de la unitatile autorizate fitosanitar si de la inspectoratul de seminte, unde sunt certificati. Este un material de calitate bun cel care este certificat. La plantare este foarte bine sa se foloseasca o mocirla dintr-un pamant argilos sau balega de vaca proaspata, pentru ca oxinele astea ajuta la cicatrizarea ranilor si la prindere”, a declarat Valer Vele, consilier coordonator in cadrul Unitatatii Fitosanitare Maramures.
Responsabiliii Unitatii Fitosanitare au mai aratat ca perioada optima pentru plantarile de primavara este pana la inceputul lunii mai.
Sursa: Anca Popescu