„Prima casa” a inceput sa ”dezmorteasca” piata imobiliara din Maramures, greu incercata de criza economica. Blocarea creditelor ipotecare a generat un efect paradoxal pe segmentul vanzarilor de locuinte. Preturile au scazut cu peste 40%, insa cererea a fost aproape inexistenta. Practic, apartamentele au ajuns adevarate chilipiruri, insa nu se gaseau cumparatori. Programul guvernamental „Prima casa” le-a dat insa sperante si celor care nu credeau ca vor putea vreodata sa-si achizitioneze o locuinta, iar bancherii si agentii imobiliari din Maramures au speculat momentul reusind sa stimuleze clientela care, altflel, se anunta tot mai slaba.
Bancile au reinceput sa acorde imprumuturi ipotecare, incurajate de programul guvernamental ”Prima casa”. Acesta reprezinta o ”mana cereasca” nu doar pentru institutiile de creditare, ci si pentru agentiile imobiliare din Maramures, multe dintre acestea vazandu-se amenintate cu falimentul in prima jumatate a anului 2009. Asta pentru ca valoarea apartamentelor a scazut cu aproximativ 40% in anul de criza 2009, dupa cum arata Liliana Rus, administratorul unei agentii imobiliare din Baia Mare.
„Nu a mai fost un an ca si acesta. Preturile la apartamente au scazut cu 35-40%, iar la case si terenuri cu aproximativ 25-30%”, a precizat ea.
Consultantii imobiliari maramureseni spun ca, dupa o perioada ”moarta” de aproape sase luni, piata locuintelor a inceput sa-si revina, iar numarul clientilor si, implicit, al vanzarilor sa creasca. „Daca pana acum aveam luni intregi in care nu faceam nicio tranzactie, acum avem si cate trei-patru vanzari, si doar prin programul ”Prima casa””, arata administratorul unei alte agentii imobiliare din Baia Mare.
Desi multi baimareni s-au plans ca perioada de verificare a dosarelor pentru programul ”Prima casa” pune la incercare si nervii celui mai rabdator om, numarul celor interesati sa-si achizitioneze o locuinta prin acest program este in continua crestere, in judet. In plus, sustin agentii imobiliari, timpul de acordare a creditului s-a redus.
„Daca la inceput, clientii asteptau chiar si trei luni din momentul in care depuneau adeverintele de venit si pana cand intrau banii in cont, acum timpul este mult mai scurt. In cel mult o luna – doua, banii sunt in cont”, a spus Liliana Rus, adminsitratorul unei agentii imobiliare baimarene. Acest lucru este confirmat si de catre Ecaterina Strempel, director Clientela Retail al Grupului Baia Mare al BRD, una dintre bancile care au acordat cele mai multe credite prin programul ”Prima casa”. „La inceput, lucrurile s-au miscat greoi, insa acum, in circa doua-trei saptamani, banii pot intra in cont”, a precizat ea. „Noi spunem ca programul este un succes. Nu ne aflam in zona cu cel mai mare apetit din tara, dar faptul ca in Maramures avem peste jumatate din piata inseamna ceva pentru noi”, a adaugat Ecaterina Strempel.
Ea a subliniat ca cei care vor sa acceseze acest programul ”Prima casa” trebuie sa aiba peste 21 de ani, sa dovedeasca au venituri de cel putin 400 euro pe familie, iar varsta la finalul creditului nu trebuie sa depaseasca 70 de ani. Ea a mai aratat ca, in momentul de fata, 20 de cereri pentru program sunt in analiza avansata, iar numarul celor care se prezinta la banca pentru informatii referitoare la ”Prima casa”este in crestere .
In Baia Mare, din luna iulie, de cand a inceput sa se deruleze programul ”Prima casa”, 56 de tineri au devenit posesori ai unei locuinte prin BRD. Agentii imobiliari baimareni spun ca BRD, Banca Romaneasca si BCR sunt institutiile de creditare la care apeleaza cel mai des clientii lor.
Sursa: Angela Sabau