Există vremuri când sunt suficiente câteva cuvinte scrise de alții și învățate pe de rost, pe care, ca o moară stricată, un individ avid după o funcție, le repetă continuu știind că va găsi suficienți fraieri care să-l creadă și să-i cumpere (prin vot) iluziile.
Și dacă reușește să identifice corect cererea de pe piața politică, le poate livra oferta cea mai potrivită, adică exact ce le place să audă. După ce începe să mintă și își dă seama cât de ușor pot fi manipulate mințile oamenilor, jocul i se pare amuzant, așa că se distrează practicându-l continuu. De fapt, cheia manipulării stă în dorința cetățenilor de a ajunge să o ducă mai bine, dar să nu facă niciun efort pentru a atinge această țintă. Dovadă că, de peste trei decenii, continuăm să-i credem pe cei care au vorbe mai meșteșugite, au carismă, știu să ciugulească din palma alegătorilor care nu pot să vadă că, de fapt, au în fața lor doar niște maimuțe îmbrăcate la cele mai scumpe case de modă.
În realitate vânzătorii de iluzii nu vând nimic. Dar nimicul pe care îl scot pe tarabă este neprețuit, pentru că în el se regăsește fiecare cumpărător cu dorințele și aspirațiile lui. Vis atins, vis de împlinit. Vânzătorii de iluzii doar le reamintesc că în nimic stă totul. Și de cele mai multe ori sunt crezuți de cei incapabili să priceapă că niciodată nu trebuie să confruntăm nimicul cu visul.
Sigur că în cele din urmă omul se trezește, se dumirește că a fost înșelat în așteptările sale, dar el nu se consideră vinovat, motiv pentru care se lamentează vrăjitoresc, clamând continuu: „parcă mi-a luat cineva mințile”. Nu i le-a luat nimic. Dacă ai minte, ea rămâne la tine, nu ți se poate lua.
Iluzii deșarte a vândut și Ionel Bogdan în campania electorală, datorită lor a ajuns în postura de conducător al județului Maramureș. Rareori, vorba marelui Arghezi: „niciodată golul n-a sunat mai tare”, am putut vedea atâtea minciuni frumos ambalate vândute unor fraieri care exact asta așteptau.
Din maldărul de iluzii extragem doar cele referitoare la mărețul viitor proiect de dezvoltare a traficului aerian, aeroportul băimărean urmând să fie pregătit să primească anual peste șase milioane de pasageri! În mod normal, „cumpărătorii normali”, ar fi trebuit să-l lovească cu elicea peste gură. Dar n-au făcut-o pentru că, așa cum vă spuneam, asta le-a plăcut să audă.
A trecut un an și numărul curselor interne de pe aeroport s-au micșorat, iar cele externe rămân în categoria iluziilor. Cu toate că nu s-a făcut absolut nimic în acest sens, Ionel Bogdan a simțit nevoia să își reînnoiască angajamentul cu minciuna, ieșind în fața presei cumpărate aproape de la A la Z, anunțând că până la sfârșitul anului din Baia Mare se va putea zbura spre trei destinații europene. Și nu o dată, ci de două ori pe săptămână, că așa se consolidează minciuna, pardon iluzia. Deocamdată, normal, se analizează, se discută, se lansează propuneri…
În acest sens, ne spune vânzătorul de iluzii, consilierii județeni au luat decizia de a reduce la minimum taxele aeroportuare, astfel încât companiile de aviație să fie tentate să introducă curse internaționale regulate. În primăvară s-a constat că taxele sunt prea mari și abia la începutul toamnei s-au gândit să le reducă. Inutil să reamintesc că în vremea asta pe aeroportul vecin din Satu Mare au fost introduse anul acesta cinci curse noi spre vestul și sudul continentului.
Ei, dacă vin companiile, normal ar fi să și modernizăm aeroportul băimărean, pardon, maramureșean, că vorba aia abia s-a împlinit anul de la ultima extindere și reabilitare. Pentru asta, Ionel Bogdan a anunțat că în iarna asta vrea să atribuie contractul de proiectare și execuție pentru un nou terminal. „Degeaba avem zboruri internaționale dacă nu avem terminal, pentru că la un moment dat aeroportul se va bloca”, a spus Bogdan.
Așa e, are dreptate. Nu avem niciun zbor internațional, dar avem nevoie de un alt terminal. Nu s-a blocat veci pururi aeroportul cu șase curse interne săptămânale, dar o poate face acum când sunt doar jumătate.
Un an pierdut definitiv în care nu s-a mișcat un pai. Cu toate acestea autoritățile județene se pregătesc de noi investiții costisitoare. Cumpărătorii de iluzii vor fi de acord și cu această anomalie. Cu toate că știu bine că investițiile masive sunt mană cerească pentru politrucii ce roiesc în jurul acestor proiecte, ei fiind principalii beneficiarii ai acestora.
De fapt ce importanță are încă o iluzie vândută maramureșenilor? Din păcate, cererea e mare pe piață…