Vezi VIDEO
Tot mai multe reclamatii la adresa primarilor maramureseni sunt trimise autoritatilor judetene si reprezentantilor mass media. Acuzatorii trimit plangerile la toate institutiile posibile in speranta ca le va da dreptate cineva. Situatia nu este noua, insa, spre deosebire de altadata, acuzele au devenit mai dure si mai personale, unii fiind criticati chiar si pentru “derapaje amoroase”.
Vara a debutat cu canicula, dar si cu un potop de acuze la adresa primarilor maramureseni. Plangerile privind activitatile acestora sunt trimise la Prefectura, la DNA, la diverse institutii de control si, desigur, la mass media.
In comuna Sieu, primarita Irina Iusco este acuzata de un grup de opt localnici ca face ilegalitati pe banda rulanta. Ca a candidat la primarie fara a avea domiciul in comuna, ca si-a facut buletin cu ajutorul unei adeverinte falsificate, ca desi a venit la primarie cu datorii in banci, si-ar fi facut o casa, recent.
„In Sieu, probabil nu s-a terminat campania electorala. Sieuanii stiu ca eu locuiesc in chirie de peste 10 ani aici, sotul e preot aici… Am avut plangere penala solutionata, e o sentinta judecatoreasca definitiva ce imi da dreptul la functie. Am fost cercetata inclusiv pentru casa, am justificat veniturile si constructia. Dar plangerea a ajuns peste tot, am fost verificata de prefectura, este plangere penala la Politia Dragomiresti… Nu am nimic de ascuns”, spune primarita, care adauga ca reclamantii sunt viceprimarul, sotia fostului primar si un localnic caruia nu i-a acordat ajutoare de la buget, pentru ca are vila, masina etc.
Si primarul din Bistra, Vasile Bumbar, are echipa de contestatari. „De cand este alesul comunei Bistra, omul nostru s-a realizat. Si-a construit casa, si-a cumparat doua masini, are cateva zeci de hectare de padure (…) Cum de-a reusit, dintr-un salariu de primar si unul de invatatoare?” – se intreaba acestia.
Acuzele continua cu “matusi Tamara”: un anume Rosel din Petrova, Nistor din Leordina, Zelenciul din Bistra, carora primarul le incredinteaza toate lucrarile in zona. Insa nici angajatii primariei sau seful de post nu sunt uitati de contestatrii din Bistra: „Exista un registru cu padurile oamenilor, de care acestia habar nu au ca exista. Din acest registru s-au rupt cateva file care au colindat de la o judecatorie la alta si-n baza careia erau pusi pe nedrept in posesie unii, cu zeci de hectare de padure”.
Primarul Bumbar spune ca sunt “teme din campania electorala” si se explica. “Lucrarile s-au facut cu acordul Consiliului Local. Sunt lucrarile de dupa inundatiile din 2007 si 2008, care au fost date prin incredintare directa. Unele dintre aceste lucrari, in valoare de 2,5 miliarde lei vechi, nici n-au fost inca achitate. Cat despre casa, autorizatia e emisa dinainte de revolutie, din 1986. In acest mandat am facut doar o mansardare”, se apara Bumbar.
In Bocicoiu Mare, primarul Liviu Lazarciuc este si el in “catarea pustii” opiniei publice, fiind acuzat in privinta lucrarilor de infrastructura, afacerilor silvice si pasunilor inchiriate ilegal, subventiile APIA.
„Pasunile si pasunile impadurite sunt inchiriate si se afla in exploatarea clientelei secretarului si a primarului. In sedintele de Consiliu Local, in fiecare an, secretarul ne prezinta ca sunt numai trei hectare de pasune impadurita in Craciunesti, dar uita sa ne spuna ca mai sunt inventariate inca 20 hectare de padure de stejar”, explica reclamantii.
Primarul Lazariuc zice, insa, ca nimic nu e adevarat. “Inchirierea pasunilor s-a facut cu acordul Consiliului Local, crescatorilor de animale din comuna noastra. Asfaltarile au fost verificate de Inspectia de Stat in Constructii. Cu padurea comunala… nu se pot scoate lemne nicicum, locuitorii din Lunca la Tisa nu dau voie nimanui, nici primariei nici macar Ocolului Silvic sa duca lemne, orice incarcatura e oprita in sat si descarcata de localnici… Sub nicio forma nu se poate duce lemn de acolo„, motiveaza primarul Lazarciuc.
Una peste alta, plangerile la adresa primarilor nu sunt noi. In top este primarul din Stramtura, Ioan Pasere, care intr-o vreme avea doua-trei controale pe saptamana. Numai ca este un drept evident al cetatenilor sa-i conteste ori sa-i… corecteze pe parcurs pe cei pe care i-au ales.
Sursa: Alexandru Ruja