Statele Unite incearca sa convinga Turcia sa accepte gazduirea unei baze radar pe teritoriul sau, insa in cazul in care va refuza, sunt luate in considerare si alte optiuni, precum construirea acesteia in Romania sau Bulgaria, relateaza Financial Times, in editia electronica.
SUA si Turcia incearca sa evite o confruntare la summitul NATO din noiembrie, din cauza reticentei autoritatilor de la Ankara fata de planurile de aparare antiracheta, precum si fata de redactarea noului „concept strategic” al Aliantei.
Administratia Barack Obama a incercat sa obtina sprijinul intregii Aliante pentru scutul antiracheta, in special pentru a elimina obiectiile Turciei fata de propunerea SUA de a construi o baza radar pe teritoriul sau. Guvernul turc a afirmat ca ar fi de acord daca scutul antiracheta ar fi un proiect al intregii Aliante, si nu un proiect americano-turc impotriva Iranului.
Cele doua parti intensifica discutiile pentru a preveni o confruntare la summit. Oficiali de la Washington spera ca Turcia va accepta scutul antiracheta si va evita o noua deteriorare a relatiilor celor doua tari. Dar ei recunosc ca rezultatul este incert.
Sprijinul NATO pentru scutul antiracheta este necesar pentru un acord cu Moscova privind cooperarea in acest sistem. SUA sustin ca au obtinut un sprijin larg in cadrul Aliantei pentru un sistem de control si comanda privind apararea antiracheta. Insa Washingtonul trebuie sa depaseasca si alte obiectii ale Turciei, inclusiv apelul ca sistemul sa protejeze intregul teritoriu turc si opozitia fata de impartasirea informatiilor cu Israelul.
In timp ce exista si alte optiuni pentru baza radar, inclusiv construirea acesteia in Romania sau Bulgaria, SUA au nevoie de aprobarea Turciei pentru ca apararea antiracheta a teritoriilor europene sa devina o parte formala a misiunii NATO.
Oficialii sustin ca Turcia obiecteaza de asemenea si fata de limbajul referitor la Uniunea Europeana si reformarea structurii de comanda a NATO, insistand ca strategia NATO sa nu descrie Iranul si Siria ca amenintari.
Sursa: Mediafax