Vezi VIDEO
Manualele digitale au ajuns deja in bancile sau, mai bine zis, in calculatoarele elevilor. Copiii care folosesc tehnologia moderna acasa, de abia asteapta sa invete in fata calculatorului sau a tabletei. O vor face doar partial, deoarece sistemul nu ofera suportul tehnic necesar fiecarui elev. Si, deocamdata, vor folosi abecedarul tiparit de anii trecuti, deoarece acesta lipseste cu desavarsire, licitatia fiind contestata de unele edituri.
In Tautii de Sus, la Scoala generala ”Ioan Slavici”, orele la clasele I-II se desfasoara momentan la fel ca anii trecuti. Cu manualele tiparite pe bancile fiecarui copil. Situatia se va schimba insa in cateva zile, cand laboratorul de informatica va fi finalizat. Cele 13 calculatoare asteapta ca manualele digitale sa fie accesate de invatacei. Cei care au deja calculatoare acasa abia asteapta sa stea in fata monitorului, nu doar sa se joace ci si sa invete. Pentru ceilalti va fi o noutate, insa toti spera ca se vor adapta.
”Da, eu le astept. Fiindca acolo o sa fie mai usor, pentru ca atunci cand avem calcule mai dificile le facem pe calculator. Am acasa, am tableta, am telefon. Stiu pe toate sa lucrez. Stiu cum sa salvez, stiu cum sa distrug, stiu cum sa fac memoria mai mare”, ne spune Catalin Borsa, elev in clasa a doua la Scoala generala ”Ioan Slavici”, Tautii de Sus.
Andra Danciu invata in clasa I, dupa manualele clasice. Nu are calculator acasa insa spune ca de abia asteapta sa invete la scoala si dupa acest sistem nou.
Conducerea unitatii de invatamant spune ca manualele clasice si cele digitale vor fi folosite alternativ. Pana acum, invatatoarele au ales variantele dupa care vor lucra la clasa si asteapta si manualele scolare noi.
”Suntem pregatiti din toate punctele de vedere. Pentru cea electronica s-a remobilat laboratorul de informatica, s-a refacut reteaua de Internet si, la fel, calculatoarele au fost imbunatatite, s-au achizitionat altele noi, tocmai pentru a putea oferi copiilor tot ceea ce este necesar. Doamnele opteaza si pentru o varianta si pentru alta. Varianta clasica atribuie anumite competente elevilor, dar si varianta moderna, va dati seama, cea electronica este atractiva pentru copii,” a declarat Ancuta Coza, director Scoala generala ”Ioan Slavici”, Tautii de Sus.
”Eu cred ca sunt pregatite, mai ales ca s-au derulat pe parcursul anilor o serie de cursuri in vederea dobandirii competentelor digitale la procesul de predare la clasa”, este de parere si Adriana Mester, purtator de cuvant in cadrul Inspectoratului Judetean Scolar Maramures.
Toate manualele necesare elevilor de clasele I si II sunt deja prezente in format electronic, cu o singura exceptie: Abecedarul, care lipseste cu desavarsire.
”Manualul de limba si comunicare in limba romana pentru clasa I lipseste deoarece nu s-a solutionat contestatia la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. In rest, s-a publicat acea procedura de selectie si comanda a manualelor scolare pentru anul scolar 2014-2015. Astfel, pana in 22 octombrie, profesorii pentru invatamantul primar au avut timpul necesar de a analiza, de a consulta continutul acestor manuale si de a alege manualul dupa care vor lucra la clasa ” adauga Adriana Mester.
Peste 90% din scolile din judet au luat deja o hotarare cu privire la manualele pe care le vor folosi in urmatorii ani. Situatia va fi centralizata in 23 octombrie iar apoi urmeaza comanda efectiva a acestora.
Sursa: Sonia Rajnita