Mesajul principal pe care ar trebui să-l transmită în acest moment PSD este că face corecții și revine la o stângă rațională, care înțelege criza prin care trecem, declară la RFI președintele Consiliului Național al partidului, Vasile Dîncu. El spune că un partid nu-și poate schimba resursa umană peste noapte și crede despre oamenii din vechea gardă, care sunt prezenți și în conducerea aleasă la recentul Congres al PSD, că ”luați individual, fiecare a făcut ceva”.
Vasile Dîncu explică ce ar presupune ruperea de trecut, dorită de conducerea PSD, după Congres: ”Este vorba de o rupere de ceea ce a fost greșit în trecut, de ceea ce a fost rău, să spunem așa. În primul rând, este vorba de un anumit tip de conducere, mult prea autocratică și cu foarte multe inconsecvențe atât de natură ideologică, a poziției politice. În al doilea rând, este vorba de o mai mare stabilitate a proiectelor și a oamenilor și de un alt mod de a-i selecționa pe cei pe care-i promovăm în spațiul politic, în spațiul public”.
Întrebat dacă PSD se poate rupe de trecut, având la vârf oameni din vechea gardă, președintele Consiliului Național a răspuns: ”Un partid nu își poate schimba resursa umană peste noapte. Tocmai aceasta vrem, în condițiile Consiliului Național, în cadrul pe care ni-l va oferi Consiliul Național, vom încerca să reconstruim resursa umană, să aducem, să pregătim o nouă generație de intelectuali de stânga, să pregătim pe cei care vor ajunge în structurile administrative, dar în acest moment, eu cred că acest lucru se poate, atâta timp cât schimbăm cadrul în care funcționează oamenii, schimbăm proiectul și cred că oamenii pot să se adapteze, pentru că în această situație era vorba de câțiva oameni, foarte puțini, care au condus și care în acest moment nu mai sunt în vârf”.
Intelectualii de stânga și vechea gardă din PSD
Întrebat de ce ar vrea intelectualii de stânga să adere la un PSD în conducerea căruia se află oameni din vechea gardă, ca Lia Olguța Vasilescu, Titus Corlățean și Claudiu Manda, Vasile Dîncu a replicat: ”Sunt oameni din vechea gardă, dar care luați individual, fiecare a făcut ceva și care în interior, dar și în afară au fost votați de foarte multe ori și au fanii lor. Sigur că dacă intelectualii nu se regăsesc în acești oameni, poate se regăsesc în alții care sunt acum la vârf. Să nu uităm că a revenit la vârful partidului Sorin Grindeanu, care în acel moment a fost executat, ca să folosesc un termen un pic cam militar și am revenit eu și alți oameni care suntem noi în această perioadă, chiar dacă am mai făcut politică în cadrul PSD-ului mai demult”.
La remarca jurnalistului că Sorin Grindeanu a fost pus premier de mâna lui Liviu Dragnea, președintele Consiliului Național al PSD a afirmat: ”Da, evident acesta este un adevăr istoric, peste care nu putem trece, dar Sorin Grindeanu a fost cel care a renunțat până la urmă atunci și și-a păstrat identitatea de stânga, a primit încrederea oamenilor în acest moment, chiar dacă a fost actorul, protagonistul unui moment nefericit din istoria partidului și am putea spune că OUG 13 a fost într-adevăr și pentru România un eveniment care a marcat din păcate negativ istoria social-democrației din România”.
Care va fi mesajul principal al PSD?
Vasile Dîncu explică ce mesaje ar trebui să transmită PSD mai departe: ”Cel mai important program politic este să faci viața oamenilor din comunități mai bună, iar cel mai bun discurs este să poți face dreptate socială. Acesta este pentru stânga cel mai bun discurs și cel mai bun program. Mesajul principal pe care ar trebui să-l transmită în acest moment PSD-ul este acela că noi facem corecții și revenim la o stângă rațională, la o stângă care înțelege în acest moment criza prin care trecem, unde nu ideologia este cea mai importantă, ci este foarte importantă o acțiune concretă, o acțiune pragmatică (…). Unul din lucrurile importante care a fost spus la Congres a fost faptul că bătălia noastră principală, chiar dacă suntem în momentul unei moțiuni, nu este cu Guvernul, în acest moment, ci cu viitorul României”.
Sursa rfi.ro