Papa Francisc nu exclude posibilitatea de a demisiona la un moment dat, ca predecesorul sau Benedict al XVI-lea, a declarat el intr-un interviu publicat vineri, subliniind ca ii va „cere Domnului sa-l lumineze atunci cand va veni momentul”. Intr-un interviu pentru cotidianul catalan La Vanguardia si televiziunea spaniola Cuatro, Papa, in varsta de 77 de ani, apreciaza ca Joseph Ratzinger „nu a incalcat traditia” renuntand la papalitate pe 11 februarie 2011.
„Papa Benedict a facut un gest insemnat, a deschis o poarta. Benedict nu a incalcat traditia. De fapt el a creat o institutie a unor eventuali papi emeriti (…). As face acelasi lucru ca el. I-as cere Domnului sa ma luminze cand va veni momentul si sa-mi spuna ce trebuie sa fac. Si sunt sigur ca o va face!”, a declarat Francisc.
Papa nu spune care va fi decizia pe care o va lua daca ar fi nevoit sa-si puna problema sanatatii sau capacitatilor in declin. Dar nu indeparteaza posibilitatea unei demisii, exprimandu-si multumirea fata de aceasta noua „institutie” a unor „eventuali papi emeriti”.
De asemenea, Papa Francisc condamna in acest interviu fundamentalismul religios, pe care-l considera totusi „minoritar”. „Mesajul fundamentalist – (important) este sa vedem unde poate lovi, cel putin ideologic (…). Noi, crestinii, avem si noi grupari fundamentaliste”, a spus el.
Citand un exemplu din Razboiul de Treizeci de ani (1618-1648), Suvernaul Pontif da asigurari ca o asemenea violenta intre protestanti si catolici „este, in prezent, inimaginabila”. In alta parte, el afirma ca „rugaciunea (crestina) este evreiasca”, din cauza „radacinilor evreiesti ale crestinismului. „Ma rog zilnic Oficiului Divin cu psalmii lui David. Recitam cei 150 de psalmi intr-o saptamana. Deci rugaciunea mea este evreiasca”, a spus el.
Papa denunta antisemitismul, care „rezida in curentele politice de dreapta, mai degraba decat in cele de stanga”. „In prezent inca mai exista negationisti ai Shoahului. Este o nebunie. Nu stiu cum este posibil acest lucru”, a declarat el.
Francisc se declara totodata „convins ca persecutarea crestinilor este mai puternica decat in primele secole ale Bisericii”. „Astazi exista mai multi martiri crestini decat in perioada aceea. Iar aceasta nu este o fantezie, am date”, a dat el asigurari.
El abordeaza, in privinta Cataloniei, problema separatismului si secesiunii in Europa. „Orice divizare ma ingrijoreaza”, „trebuie vazut de la caz la caz. Scotia, Padania (Italia), Catalonia. Sunt cazuri care pot fi juste si cazuri care nu ar fi, dar sciziunea unei natiuni fara un trecut de unitate fortata trebuie tratata cu grija”, a avertizat el.
Papa subliniaza asupra diferentei dintre independenta fostelor colonii care se emancipeaza, ca in tarile din America Latina, si separatismul ca cel din fosta Iugoslavie. In cazul fostei Iugoslavii, in opinia sa este vorba despre „popoare care au culturi atat de diferite, incat chiar si cu lipici este dificil sa le tii laolalta”.
Sursa: Mediafax