Unii actori care castiga un Oscar se trezesc cu mai multe zerouri la salarii, in timp ce pentru altii statueta aurie poate deveni un blestem, noteaza miercuri ziarul spaniol ABC. Lupita Nyong’o era o perfecta necunoscuta inainte ca zguduitoarea sa interpretare in filmul „12 ani de sclavie” sa-i aduca un premiu Oscar si sa devina noua vedeta a mapamondul cinefil. Brusc, portile Hollywood-ului s-au deschis pentru aceasta actrita mexicana de origine kenyana, in varsta de 29 de ani, care a jucat prima oara in viata ei intr-un film cu asemenea buget.
Viitorul regizor care o va angaja pe Nyong’o va trebui sa-i ofere un cec mult mai generos decat cel platit de Steve McQueen cand a angajat-o in rolul sclavei Patsey. Castigarea unei statuete implica o crestere a salariului cu mai multe zerouri. Lucru pe care il stie foarte bine Jennifer Lawrence, actrita din ‘Jocurile foamei’, care dupa ce a obtinut la 22 de ani pretiosul Oscar a trecut de la un onorariu de 500.000 de dolari la fabuloasa suma de 10 milioane.
Matthew McConaughey este un actor al carui salariu va creste vertiginos dupa ce i-a suflat Oscar-ul lui Leo DiCaprio pentru cel mai bun actor in „Dallas Buyers Club”. Actorul texan recunostea recent intr-un interviu ca a mizat in ultimul timp pentru filme independente (Killer Joe, Mud), fapt ce i-a adus recunostinta industriei filmului, dar i-a subtiat contul din banca. „Pentru prima oara in viata mea am pierdut bani”, a spus el mai in gluma mai in serios, recunoscand ca doar productiile mari aduc castiguri mari. Dupa primirea luni a Oscar-ului, telefonul impresarului sau probabil ca s-a inrosit, iar ofertele vor curge valuri.
Sandra Bullock este un alt exemplu al imboldului pe care il da carierei castigarea unui Oscar. Dupa ce a triumfat in „The blind side” si dupa mai multi ani de filme neinsemnate, Bullock a profitat de „resetarea” carierei sale jucandu-si mai bine cartile. Pentru Gravity a primit un salariu anticipat de 20 de milioane de dolari, ceea ce inseamna putin fata de suma exorbitanta castigata la box-office de acest film. Rezultatul: va obtine pana la urma cel putin 70 de milioane de dolari.
Nu este niciodata tarziu sa castigi un Oscar care atrage o ploaie de oferte. Un exemplu este Judi Dench care dupa ce a castigat pretioasa statuie la 65 de ani (Shakespeare in love) a lucrat din plin si a primit numeroase alte nominalizari. Nu a castigat a doua oara, dar cariera ei este mai activa ca oricand cand se apropie deja de respectabila varsta de 80 de ani. O situatie similara este cea a compatrioatei sale Helen Mirren, care a primit Oscarul la 62 de ani (The Queen).
Oscarul este si o trambulina pentru a face saltul peste ocean in cazul actorilor straini. Christoph Waltz era si el un necunoscut pana cand Tarantino l-a transformat in actorul sau fetis. Doua filme (Inglorious Bastrads si Django dezlantuit), doua Oscaruri si un nume vazut tot mai des in filmele unor regizori prestigiosi precum Roman Polanski sau Terry Gilliam. Javier Bardem, Penélope Cruz si Jean Dujardin sunt alte nume ce pot fi adaugate pe lista.
Faptul ca nu au castigat un Oscar nu a daunat unor actori precum DiCaprio sau Amy Adams. Amandoi au fost nominalizati de mai multe ori de Academie, fara sa le fie implinite aspiratiile, dar regizori importanti ca Scorsese sau David O. Russell continua sa-i solicite. Iar Brad Pitt, unul dintre actorii cel mai bine platiti, a castigat un Oscar doar ca producator. Un alt exemplu este Paul Newman, care a obtinut Oscar-ul la 62 de ani, pentru intreaga sa cariera.
„Nu strica insa sa castigi”, ar putea spune Tom Hanks, Meryl Streep sau Kate Winslet, care dupa obtinerea Oscarurilor au obtinut recunostinta si onorarii care le-au dat posibilitatea sa-si aleaga roluri pe masura. Exista insa si cazuri in care primirea unui Oscar poate fi un pasaport… spre uitare. Cate telefoane mai primeste azi Adrien Brody dupa ce a uimit lumea cu rolul sau in „Pianistul” sau Halle Berry a carei cariera a intrat intr-o spirala de mediocritate?
Ca sa nu vorbim de Nicolas Cage sau de Hillary Swank, care a castigat nu unul, ci doua Oscaruri, si care acum se afla intr-un con de umbra. S-a tot vorbit despre asa numitul „blestem al Oscarului” care a adus, de la divorturi, la palirea unor cariere promitatoare. In general insa o statueta aurie inseamna salarii mai bune, mai multe proiecte si cooptarea de catre regizori prestigiosi. Vom vedea ce inseamna pentru Lupita Nyong’o sprijinul Academiei: in mainile ei se afla posiblitatea de a-si croi o noua cale si de a ocoli ghinionul care i-a pandit pe alti colegi de breasla.
Sursa: Agerpres