Cercetatorii francezi au descoperit un posibil remediu contra durerii, care poate rivaliza cu morfina, insa are mult mai putine efecte secundare. Veninul sarpelui Mamba negru, o reptila africana extrem de periculoasa, contine substante analgezice capabile sa rivalizeze cu morfina, care genereaza insa mult mai putine efecte secundare.
De la sfarsitul anilor 1990, oamenii de stiinta au evidentiat existenta unei familii de proteine – ASIC – implicate in senzatia de durere, care sunt prezente in principal in membrana neuronilor. Rolul proteinelor ASIC si mai ales substantele care pot sa blocheze actiunea lor reprezinta pistele privilegiate de cercetatorii care doresc sa obtina noi tratamente impotriva durerii.
In incercarea lor de a obtine analgezice de ultima generatie, Sylvie Diochot si Anne Baron, de la Institut de Pharmacologie Moléculaire et Cellulaire (CNRS/ Université de Nice-Sophia Antipolis), au studiat veninul sarpelui Mamba negru (Dendroaspis polylepis polylepis).
Veninul acestui sarpe, unul dintre cei mai mari din Africa, nu are o actiune fulgeratoare asupra omului, dar este aproape intotdeauna mortal, daca muscatura nu este tratata. Savantii francezi au analizat compusii din acest venin si au izolat doua peptide, proteine scurte, care sunt capabile sa suprime senzatia de durere, inhiband anumite proteine din clasa ASIC.
„Aceste peptide, pe care le-am denumit «mambalgine», nu sunt toxice la soareci, dar prezinta un puternic efect analgezic”, atat la nivel local, cat si asupra sistemului nervos central, „care poate fi la fel de puternic ca cel produs de morfina”, au precizat autorii acestui studiu, publicat in revista britanica Nature.
Potrivit acestui studiu, mambalginele produc mult mai putine efecte secundare indezirabile in comparatie cu opiaceele: niciun semn de insuficienta respiratorie nu a fost constatat la soarecii testati, iar gradul de dependenta a fost inferior celui generat de morfina.
Sursa: Mediafax