Vezi VIDEO
Softul informatic care calculeaza sumele ce trebuie restituite de beneficiarii de ajutor social le da batai de cap angajatilor de la Agentia de Plati si Inspectie Sociala Maramures. O simpla eroare poate cauza accelerarea recuperarii sumelor de la persoanele care raman fara drepturile banesti. Oficialii institutiei recunosc ca nu e tocmai legal sa fie retinuta o proportie mai mare de 33% din venituri, insa cel putin un caz de acest fel a fost descoperit intamplator in aceste zile. Totusi, reprezentantii institutiei sunt de parere ca de castigat au doar „pagubitii” pentru ca scapa mai repede de datorii.
O familie din Remetea Chioarului care a avut de inapoiat ajutorul social dupa ce li s-au inmultit animalele din gospodarie a avut de achitat timp de patru luni 132% din suma ce ar fi trebuit restituita lunar catre Agentia de Plati si Inspectie Sociala Maramures. Oficialii institutiei recunosc ca potrivit legii nu ar fi putut sa retina mai mult de 33% din venituri, insa dintr-o eroare strecurata la introducerea datelor in softul informatic familia ramasa fara bani pentru mancare a fost obligata sa restituie intr-un timp record suma ce i-a fost imputata. Astfel, dupa ce a restituit banii, familia a incasat in aceasta perioada doar 9 lei pe luna. Conducerea institutiei motiveaza ca greselile apar din cauza ca softul sufera unele actualizari odata cu modificarile din legislatie.
„O familie din Remetea reclama retinerea intr-un cuantum mult prea mare fata de suma pe care ar fi trebuit sa o primeasca lunar, cuantumul retinerii depasind acel prag maxim admis de lege pentru acest tip de retinere. Eroarea se datoreaza acestei necunoasteri suficiente a unui detaliu din soft care aplica procentul de retinere care era de 33%, un procent in limitele legale. Doar ca procentul acela fiind aplicat pe fiecare luna din perioada care trebuia retinuta, in loc sa rezulte 33% din cuantumul lunar, rezulta mult mai mult, rezulta un 33% cumulat pe 4 luni, adica 132% lunar”, a afirmat directorul executiv al Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures, Ovidiu Morar.
Oficialii Agentiei de Plati si Inspectie Sociala Maramures nu exclud ca astfel de erori sa fi aparut si in cazul altor persoane care au avut de restituit banii din ajutorul social. Reprezentantii institutiei considera insa ca acest lucru nu e deloc o problema, ci din contra, i-a ajutat pe fostii beneficiari sa scape mai repede de inapoierea datoriei.
„Este posibil sa fi fost, nu neg, dar cel putin pana acum nu am avut alte sesizari de la beneficiari in acest sens. Daca oamenii n-au sesizat ca au platit mai mult, probabil ca au avut satisfactia ca au platit accelerat, adica intr-un timp mai scurt, adica in loc sa aiba retineri intr-un an, au avut retineri pe trei luni si au rezolvat problema mai repede. Pentru noi obligatia e oricum de a recupera acesti bani”, a precizat Ovidiu Morar.
Deficienta semnalata a fost remediata, insa in cazul altor persoane care s-au confruntat cu o situatie similara nu se mai poate face nimic, decat daca oamenii vor semnala ca achita o suma mai mare decat 33% din veniturile lunare.
Anul trecut, la nivelul judetului Maramures, s-a dispus sistarea ajutorului social pentru aproximativ o mie de persoane.
Citeste si:
Sursa: Camelia Tocaci