La întâlnirea colectivului pentru stabilirea măsurilor de impulsionare a colectării veniturilor la bugetul consolidat al statului, șeful adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș, Ioan Popa, a declarat că încasările la sfârșitul lunii aprilie au fost mai mari la capitolele bugetare componente, respectiv bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul asigurărilor sociale de sănătate, dar și la alte venituri.
Creșterea cuantumului de încasări, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut reprezintă o realizare procentuală de 138,15%, cu precizarea că veniturile au fost suplimentate și de încasările realizate de contribuabilii mijlocii.
Pentru menținerea volumului de încasări bugetare și recuperarea arieratelor vor fi luate măsuri de analiză punctuală a operatorilor cu plăți consistente la buget care înregistrează un grad de conformare scăzut, identificare a operatorilor economici care înregistrează grad scăzut de conformare la plată, cauzelor neefectuării plăților la termen, intensificarea de acțiuni pentru identificarea de noi contribuabili care pot fi beneficiarii unor eșalonări la plată, monitorizarea măsurilor de executare silită.
Activitatea Biroului Vamal de Interior Maramureș cumulat cu Biroul Vamal Sighetu Marmației a fost realizată în special din comerțul cu țări terțe.
Acțiunile specifice strict domeniului vamal au vizat efectuarea a 24 controale la operațiuni vamale pentru persoane juridice, peste 890 controale la colete poștale și 10 controale cu privire la respectarea drepturilor de proprietate intelectuală. În luna aprilie au fost calculate 24 de prejudicii, în valoare de peste 1.170.000 lei pentru cazuri de contrabandă constatate de ITPF Sighetu Marmației sau IPJ Maramureș, în care ANAF s-a constituit parte civilă.
De asemenea, au fost întocmite trei decizii de regularizare pentru operațiuni vamale în valoare de 2190 lei.
Operațiunile vamale derulate prin Biroul Vamal de Frontieră Sighet au înregistrat o creștere, în luna aprilie, o creștere semnificativă a mărfurilor importate, precum și a celor exportate. Principalele mărfuri importate în luna aprilie au fost: semifabricate din lemn, cherestea din lemn de rășinoase și mesteacăn, uși și rame metalice cu accesoriile aferente, mese din lemn de stejar, cherestea din lemn de rășinoase și mesteacăn, panouri fibrolemnoase și lamele stejar, frize stejar, anvelope pneumatice noi din cauciuc, părți din scaune, articole din carton, stofă pentru tapițerie, autoturism.
Acestea au provenit din Ucraina, Federația Rusă, Belarus, Bosnia-Herțegovina și China. Mărfurile exportate la nivelul județului au fost efectuate în Elveția, Moldova, Federația Rusă, Ucraina, SUA și Mexic (elemente lamelare stratificate, scaune din lemn și părți ale acestora, mobilier din lemn pentru sufragerie, mese din lemn, doage din lemn de gorun, ferestre din lemn și autoturisme, adeziv pentru îmbinări rezistente la apă, componente amortizor.
Au fost efectuate 160 controale vamale, fiind identificate 21 fraude vamale (fraude cu tutun, contrabandă cu tutun și neîndeplinirea obligațiilor comisionarului vamal, contrabandă cu arme/muniție), respectiv confiscate 34.000 bucăți țigarete, peste 38 kg produse de origine animală, carburanți, cartușe aer comprimat. Punctul de trecere a frontierei de stat Sighetu Marmației a fost tranzitat în luna aprilie de peste 11.800 mijloace de transport, respectiv peste 73.000 de persoane.
370 controale efectuate în domeniul sănătății publice
Serviciul de control în sănătate publică din cadrul Direcției de Sănătate Publică Maramureș a efectuat în luna aprilie 370 de controale în unități de învățământ, centre de permanență, unități de medicina muncii, unități nealimentare, unități de turism, sisteme de aprovizionare cu apă potabilă, la unități de prestări servicii, unitate de asistență medicală. S-au aplicat 13 sancțiuni contravenționale, din care 12 avertismente și o amendă în valoare de 2000 lei.
Directorul executiv al AJOFM Maramureș, Mihaela Oana Oșanu, a menționat că în cadrul programului de ucenicie, instituția se situează între primele 10 din țară cu privire la contractele derulate, respectiv pe locul I la nivel de regiune.
Datele statistice ale Casei Naționale de Pensii relevă că, la nivelul județului nostru, sunt peste 116.000 de pensionari, din care peste 75.200 pentru limită de vârstă, peste 18.600 pensionari de invaliditate, peste 4100 pensionari din domeniul agriculturii, peste 1800 persoane beneficiare de pensii anticipate, peste 16.400 de persoane beneficiază de pensie de urmaș. De la începutul acestui an, valoarea punctului de pensie se menține la 1100 lei, iar începând cu data de 1 septembrie 2019, valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% și este de 1265 lei.
Nivelul indemnizației sociale se menține la 640 lei, iar de la 1 septembrie 2019 crește cu 10% și este de 704 lei, a precizat directorul executiv Lucica Pop. Indicele de corecție privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare este de 1,20. Din data de 15 martie cuantumul de deces în cazul decesului asiguratului sau pensionarului este de 5136 lei, iar în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului este de 2582 lei.
Instituția Prefectului – Județul Maramureș