Poetul Adrian Paunescu a fost urmarit de Securitate in mai multe dosare informative, organele represive comuniste folosidu-se de polemicile dintre el si unii ziaristi de la Radio Europa Libera pentru a contracara criticile aduse autoritatilor de la Bucuresti de scriitorii romani din diaspora, se arata in preambulul deciziei de necolaborare cu Securitatea emisa de CNSAS pentru fostul senator social-democrat.
Potrivit documentului publicat pe site-ul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), Adrian Paunescu este titularul unui dosar de urmarire informativa, Securitatea atribuindu-i poetului doua nume conspirative de urmarit: „Redactorul” si, respectiv, „Americanul”.
Potrivit CNSAS, Paunescu a fost urmarit in perioada 1969-1970, sub numele de „Redactorul”, organele Securitatii apreciind ca poetul desfasura „actiuni si manifestari cu caracter dusmanos” la adresa politicii partidului.
El a mai fost urmarit si in perioada 1971-1973, Securitatea constatand ca „Americanul” dezaproba politica autoritatilor comuniste privind cultura. Astfel, in dosarul fond informativ I 686 (cota CNSAS), Securitatea mentiona „comportarea si comentariile dusmanoase” lui Adrian Paunescu „fata de unele masuri luate pe linie de partid, privind munca de creatie artistica”.
De asemenea, CNSAS a consemnat si existenta unei note intocmite, in 14 ianuarie 1988, de ofiterul de securitate care l-a urmarit pe Paunescu, din care reiese ca organele de represiune s-au folosit de criticile pe care scriitorul Virgil Ierunca, aflat in exil, i le-a adus lui Paunescu in decembrie 1987, pentru a crea un conflict intre cei doi, in urma caruia Paunescu sa fie determinat sa scrie articole critice la adresa lui Ierunca si a celorlalti comentatori de la Europa Libera.
Potrivit notei redactate de ofiter, pentru a se atinge scopul, s-a „actionat ” prin dramaturgul Dumitru Radu Popescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor si membru al Comitetului Central al PCR, in acea perioada, care l-a informat pe Adrian Paunescu referitor la criticile lui Ierunca.
„(…) Am exploatat referirile defaimatoare facute de Virgil Ierunca in emisiunea din 4 decembrie 1987, la adresa lui Adrian Paunescu, caruia, intre altele, i se negau si calitatile de poet. Actionandu-se prin Dumitru Radu Popescu, presedinte al Uniunii Scriitorilor si redactor sef al revistei Contemporanul, Adrian Paunescu a fost informat cu privire la aprecierile denigratoare din comentariul respectiv, sugerandu-i-se sa scrie un articol prin care sa ia atitudine impotriva postului Europa Libera”, se arata in nota Securitatii, citata de preambulul adeverintei eliberate de CNSAS.
In acelasi document se arata ca, in urma respectivei actiuni, Paunescu a scris articolul de raspuns la criticile lui Virgil Ierunca, materialul fiind supus unei vize speciale inainte de publicare. Totodata, Securitatea noteaza ca Paunescu si-a manifestat intentia de a redacta texte „de riposta” fata de comentariile critice ale Europei Libere si la adresa altor scriitori romani importanti.
„Adrian Paunescu a redactat materialul (…) ce urmeaza sa apara in numarul din 15 ianuarie 1988, al revistei Contemporanul, dupa avizarea acestuia de catre factorii competenti. In context, Adrian Paunescu i-a solicitat lui Dumitru Radu Popescu sa-i puna la dispozitie date documentare privind denigrarea in emisiunile Europei Libere a unor scriitori romani, ca Arghezi, Calinescu, Sadoveanu, Beniuc, Bogza, Jebeleanu etc., pentru a le folosi la elaborarea si a altor materiale de riposta”.
Efectul urmarit de politia politica pentru actiunea asupra lui Adrian Paunescu a fost „combaterea influentei negative, in randul scriitorilor, a comentariilor postului de radio Europa Libera”, potrivit notei intocmite de ofiterul de securitate care s-a ocupat de dosar.
De asemenea, fostul senator este mentionat si intr-un dosar de informatii externe – preluat de CNSAS de la Serviciul de Informatii Externe (SIE) -, ce priveste „activitatea si comportarea unor scriitori” de la revistele „Flacara”, „Romania Literara” si „Contemporanul”, care aveau legaturi cu emigratia culturala. Potrivit CNSAS, Adrian Paunescu mai figureaza si in fondul „Arta-cultura”, privind supravegherea informativa a unor persoane din mediul cultural.
Paunescu a fost verificat de CNSAS in calitate de candidat la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2008.
Sursa: Agerpres
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult