Agentia Nationala de Integritate (ANI) a verificat averea Monicai Iacob Ridzi in perioada 2008 – 2012 si nu a constatat vreo diferenta intre veniturile si bunurile acesteia, potrivit raportului de evaluare remis apararii fostului ministru.
Avocatul lui Ridzi, Alexandru Chiciu, a declarat, duminica, inainte de a intra la Sectia exterioara Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, pentru a o vizita pe clienta sa, ca a primit, vineri, un raspuns de la Agentia Nationala de Integritate, care a finalizat verificarile in ceea ce priveste averea Monicai Iacob Ridzi in perioada 2008 – 2012 si a constatat ca nu exista niciun fel de diferenta intre castigurile de referinta si bunurile dobandite de aceasta.
„Este un raspuns oficial, din pacate, insa, venit mult prea tarziu fata de situatia in care domnia sa se afla, dar este o dovada a faptului ca aceasta femeie niciodata nu a mintit, niciodata nu a furat nicio suma de bani, lucru pe care ANI il dovedeste”, a declarat avocatul.
ANI s-a autosesizat odata cu inceperea anchetei DNA privind-o pe Ridzi si a verificat averea acesteia, constatand ca nu are avere nejustificata. Verificarile administrative ale ANI nu au avut insa vreo legatura cu ancheta penala si procesul Monicai Iacob Ridzi pentru fapte de coruptie.
Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru este incarcerat la Sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde sta in perioada de carantina, de 21 de zile, urmand ca dupa aceasta etapa o comisie de specialitate sa ii stabileasca regimul de detentie.
Potrivit DNA, in perioada 17 martie – 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.
In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor.
De asemenea, procurorii au acuzat-o pe Ridzi ca, ulterior declansarii cercetarilor, in 13 iulie 2009, cu ajutorul lui Marius Mihail Marcuta, ar fi intervenit sa fie sterse din calculatoarele MTS apartinand unora dintre coinculpati date informatice si fisiere relevante cu privire la organizarea Zilei Tineretului, atat din agendele de posta electronica, cat si din memoria calculatoarelor, pentru a impiedica aflarea adevarului.
La data trimiterii dosarului in judecata, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului s-a constituit parte civila cu suma de 2.736.933,28 lei (640.000 de euro), precizand ca isi rezerva dreptul de a o modifica in functie de prejudiciul final stabilit pe baza intregului material probator.
In acelasi dosar, fosta consiliera a Monicai Iacob Ridzi, Ioana Varsta, a primit o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, tot pentru abuz in serviciu, iar George Razvan Nica Udangiu, asociat si administrator la SC Artisan Consulting SRL si SC Compania de Publicitate Mark SRL, a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare si doi ani interzicerea unor drepturi.
De asemenea, Paul Diaconu, fost director al Directiei Generale Economice si Resurse Umane din Ministerul Tineretului si Sportului, in perioada martie-septembrie 2009, a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu suspendare, dupa ce judecatorii au constatat ca acesta si-a platit partea de prejudiciu.
La fondul dosarului, Diaconu primise o pedeapsa de doi ani si sase luni de inchisoare cu executare.
Pedepse cu suspendare au primit si alti sase fosti angajati ai Ministerului, acestia ramanand cu condamnarile dispuse la judecarea in fond a cauzei.
Sursa: Mediafax