![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Cu asistentii sociali la usa s-au trezit mai multi baimareni care primesc ajutoare de incalzire pe timp de iarna. Functionarii primariei fac controalele la domiciliul beneficiarilor ca sa afle daca banii de gaz ori lemne ajung la cine trebuie, nu la familii cu masini de lux si vile. Anchetele sociale au scopul de a lamuri situatia financiara a persoanelor carora li se achita o parte din factura de incalzire, dar si de a-i descuraja pe cei care fac declaratii false, pretinazand ca sunt mai saraci decat in realitate.
Asistentii sociali nu au inregistrat deocamdata probleme. De altfel, interesul beneficiarilor ajutoarelor de incalzire este de a le furniza toate informatiile, pentru ca in caz contrar risca sa piarda subventia.
“Le solicitam actele de identitate, ne prezentam… Avem o legitimatie prin care ei pot sa stie ca noi lucram la Serviciul Public de Asistenta Sociala. Dupa aceea le solicitam sa ne arate veniturile. Daca nu le au, ma refer la adeverinte, cupoane de pensie, putem sa luam in calcul ceea ce ei ne declara, iar la sediu, cand mergem, putem face verificarile pe calculator. Este o simpla ancheta prin care verificam starea pe care o au in casa, bunuri, numar de persoane”, a declarat Adina Pop, unul dintre asistentii sociali implicati in anchete.
Cei mai multi dintre beneficiarii ajutoarelor de incalzire n-au avut nimic impotriva asistentilor sociali care i-au verificat, in schimb si-au exprimat nemultumirea fata de modul in care se impart banii celor care se incalzesc cu gaz si celor care au sobe pe lemn.
“Este ceva normal pentru ca sunt multe persoane care nu sunt in drept si beneficiaza iar cei care ar trebui sa primeasca, nu iau nimic. Oricum, nu mi se pare corect cu lemnele fata de gaz, pentru ca cei care se incalzesc cu gaz beneficiaza de sume mai mari iar la lemne, de banii pe care ii dau, nu poti sa iei nici macar un metru cub”, a declarat Mihaela Podina, o femeie din Baia Mare care locuieste in cartierul Ferneziu.
Conform legii, circa 60% dintre beneficiari trebuie verificati pentru confirmarea cererilor. “Noi avem in jur de 5.000 de dosare depuse, astfel incat, pana la inceputul sezonului urmator, o sa ajungem la un numar de 3.000 de anchete. Un numar foarte mare de beneficiari sa se astepte sa primeasca vizitele colegilor mei pentru ca suntem obligate sa facem acest lucru. Pana la ora actuala am reusit sa efectuam aproximativ 300 de anchete sociale din care la 10% am descoperit mici nereguli”, a explicat Cornelia Rat, sef serviciu Serviciul Public de Asistenta Sociala Baia Mare.
Cei gasiti cu nereguli fie nu au apucat sa declare ca au somaj fie ca li si-au modificat veniturile. A fost identificat si un caz in care beneficiarul, o persoana singura de varsta a treia, a decedat. In acest caz, ajutorul de incalzire a fost retras. Persoanele care beneficiaza de ajutoare de incalzire si prezinta modificari atat din punctul de vedere a componentei familiei cat si al veniturilor sunt rugate sa se prezinte la SPAS Baia Mare. Cei prinsi cu declaratii false raman fara bani, iar in plus trebuie sa restituie sumele incasate necuvenit.
Sursa: Anca Popescu Glodan