Vezi VIDEO
Comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures se plang ca unii primari din judet ii impiedica sa-si desfasoare activitatea cum trebuie. Acestia au reclamat autoritatilor judetene ca unii agenti economici ies basma curata in urma verificarilor, in ciuda abaterilor pe care le fac. Asta pentru ca sunt avertizati in legatura cu derularea controalelor chiar de catre alesii locali.
Prefectul judetului Maramures, Sandu Pocol, a cerut astazi, 29 februarie, detalii in privinta modului in care comisarii de la Protectia Consumatorilor colaboreaza cu primarii.
“Daca ati avut sesizari din partea domnilor primari vizavi de… eu stiu…. un operator economic din UAT-ul respectiv?”, a intrebat reprezentantul Guvernului in teritoriu, la sedinta de Colegiu prefectural.
Comisarii de la Protectia Consumatorilor Maramures nu au ezitat sa se planga autoritatilor judetene ca li se pun “bete in roate” chiar de catre primarii din localitatile unde sunt descoperite abateri cu privire la modul de comercializare al unor produse. Seful Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Maramures (CJPC), Olivia Ardelean, a declarat ca alesii locali sunt mai interesati de sufragii, decat de sanatatea cetatenilor din comunele si orasele pe care le conduc.
“Primarii sunt interesati de voturile le obtin din localitatile respective. Sunt interesati sa nu divulge operatorii economici care incalca legislatia, pentru ca vor fi afectati. Anul trecut, am avut o situatie cand am mers peste deal si fetele noastre erau intr-un magazin si de la primarie au sunat si le-a spus: vedeti ca vine OPC-ul”, a semnalat Olivia Ardelean.
In plus, responsabilii de la Protectia Consumatorilor Maramures au marturisit ca intampina dificultati in recuperarea banilor din amenzile aplicate agentilor economici. Conform reprezentantilor institutiei, in jur de 3-4 % din administratorii firmelor sanctionati sunt executati silit, deoarece nu-si achita amenzile in termenul prevazut de lege.
Ardelean a mai aratat ca, daca in 15 zile de la incheierea procesului verbal, agentii economici nu contesta sanctiunea in instanta si nici nu isi achita amenda, acestia ajung sa fie executati silit. Daca in 48 de ore, operatorul economic se prezinta sa-si plateasca amenda, aceasta e redusa la jumatate.
Olivia Ardelean a mai declarat ca 1 % dintre procesele verbale incheiate ajung sa fie contestate in instanta, lunar, de operatorii economici.
Sursa: Camelia Tocaci