Vezi VIDEO
O echipa formata din profesori si studenti ai Centrului Universitar Nord din Baia Mare verifica starea de siguranta a turnului fostului Combinat. Desi legislatia in vigoare prevede obligativitatea acestor actiuni, proprietarii turnului nu se preocupa de acest aspect. An de an, profesorii fac gratuit aceasta activitate, urmarind in primul rand modul in care varful turnului se inclina pe parcursul unei zile, sub influenta intensitatii soarelui.
In fiecare an, profesorii catedrei de Masuratori terestre si cadastru ies in teren impreuna cu studentii pentru a verifica daca turnul de la combinat sta drept sau are tendinta de inclinare. Primele masuratori au fost facute de profesori in anul 1985, pe vechiul turn, si au continuat si dupa ridicarea acestuia. Actiunea este efectuata benevol, iar profesorii si elevii folosesc datele obtinute in scopuri stiintifice. Asta, cu toate ca legislatia romaneasca prevede obligativitatea acestor verificari in cazul constructiilor inalte (mai mari decat P+1).
“Este trist faptul ca actiunea de verificare cel putin anuala a verticalitatii acestei structuri nu este organizata. Noi am facut-o gratuit de-a lungul timpului, de la finalizarea lucrarii din anii 90. In fiecare an am facut masuratori. Sigur, le-am valorificat in cadrul unor lucrari stiintifice care au fost publicate in toata lumea din Hong Kong in Statele Unite”, ne spune prof. univ. Gheorghe Radulescu, directorul departamentului Masuratori terestre si cadastru, Facultatea de Constructii, Universitatea Tehnica Cluj-Napoca.
Fenomenul cel mai interesant de observat este cel al „insoririi neuniforme”. Adica specialistii verifica gradul in care turnul se inclina pe parcursul unei zile, sub actiunea razelor solare.
„In prealabil, am stabilit coordonatele pentru patru puncte, o baza de patru puncte, doua pe fiecare parte a turnului. Din aceste puncte vom face observatii, masuratori pentru a vedea in principal influenta intensitatii si directiei soarelui asupra turnului”, ne explica prof. Mihai Radulescu, sef lucrari in cadrul Universitatii Tehnice Cluj-Napoca.
Iar profesorul Gheorghe Radulescu completeaza descrierea activitatii: „Fenomenul studiat este in primul rand actiunea insoririi neuniforme. Practic, insorirea pe parcursul a 24 de ore diferentiata, de la o ora la alta, face ca varful structurii, practic prima treime a inaltimii structurii, sa se incline. Aceste inclinatii sunt destul de mari de ordinul zecilor de centimetri pe parcursul unei zile, dar traiectoria este aceeasi. Practic, rotirea porneste undeva de la sud-est, parcurge o elipsa pe parcusul unei zile si se intoarce aproximativ in acelasi loc”.
Masuratorile din acest an se realizeaza cu aparatura performanta trimisa special de o firma de profil. Este vorba de unul dintre cele mai precise aparate existente pe piata, cu o precizie de 0,5 secunde, care reuseste sa surprinda miscarile fine ale varfului turnului. In afara acestor mici inclinatii, de-a lungul anilor, structura turnului a rezistat si nu s-au observat deviatii.
Masuratorile, dupa cum spune profesorul Gheorghe Radulescu, sunt importante, deoarece pot aparea o serie de lucruri neprevazute: „Ce se poate intampla? De exemplu ce s-a intamplat in ultimii ani. S-a demolat in jurul cosului aproape totul. Aceasta actiune a produs socuri, vibratii, oscilatii care poate sa conduca la abaterea de la vertical a acestuia. Am constatat cu mare bucurie la finalizarea cosului ca este una dintre cele mai perfect verticale constructii pe care am masurat-o in lume”.
Turnul combinatului este cel mai inalt din Romania, a treia constructie industriala din Europa si a opta din lume. Cosul din Baia Mare este inalt de 351,5 m, are la baza o deschidere de 20 de metri, iar la varf un diametru de 9 metri.
Sursa: Sonia Rajnita