Vezi VIDEO
Peste o mie de fermieri maramureseni au parte in aceasta perioada de verificari din partea echipelor de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA). Controalele vizeaza suprafetele de teren pentru care agricultorii au solicitat subventii. In cazul in care se vor depista neconcordante in declararea acestor date, fermierilor li se vor imputa sumele primite, dar risca si sanctiuni sau chiar plangeri penale.
Aproape 40.000 de producatori agricoli din judet au cerut subventii in acest an de la Agentia de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) Maramures. Numarul e unul constant in comparatie cu anii precedenti. Pentru a vedea daca datele declarate de fermieri sunt reale, specialistii APIA vor trece la verificari. Intr-o prima faza, controalele vor viza peste o mie de producatori agricoli.
„Pana in 10 iunie, in judetul Maramures s-au depus aproape 40.000 de cereri pentru subventia pe suprafata, aici incluzand atat plata unica pe suprafata, cat si platile compensatorii pentru zonele defavorizate, agro-mediu, mai precis 39.764 de cereri pentru o suprafata de 161.000 de hectare. In aceasta perioada suntem in etapa de primul control administrativ al lor, verificare a supradeclararii si suprapunerii unde fermierii si-au suprapus parcele sau au supradeclarat blocurile fizice. Undeva la peste o mie de fermieri vor fi controlati in aceasta perioada”, a declarat directorul executiv al APIA Maramures, Florin Urs.
O parte dintre verificari se face in teren, insa cele mai multe terenuri sunt masurate prin teledetectie, adica prin intermediul unor fotografii de inalta calitate, realizate din avioane cu zboruri de joasa inaltime. Acolo unde vor fi gasite neconformitati in declararea datelor, fermierii vor fi taiati de pe lista subventiilor.
Specialistii APIA mai atrag atentia ca de astfel de verificari nu va scapa niciun producator, astfel incat in urma controalelor incrucisate din urmatorii ani se vor depista cu siguranta eventualele abateri, iar masurile dispuse vor fi drastice. Astfel, fermierii care au incercat sa „fenteze” institutia si sa primeasca pe nedrept sprijin financiar risca si sanctiuni sau chiar sesizari penale, in functie de gravitatea faptelor constatate si a diferentelor inregistrate intre declaratii si realitatea din teren.
„Fermierul suporta penalizari, sanctiuni, excluderi de la plata pentru anul in curs sau daca diferenta e foarte mare i se pot constitui si sanctiuni multianuale care reprezinta diferenta intre suprafata declarata si cea determinata, aceste diferente recuperandu-se in urmatorii trei ani din drepturile care li s-ar cuveni.Avem si cazuri in care apar si sub aspectul unor fapte de natura infractionala si in cazul acesta trimitem spre cercetare organelor abilitate si numai in urma deciziei acestora se autorizeaza la plata”, a precizat Florin Urs.
Controalele privind suprafetele de teren declarate de cei peste o mie de fermieri se vor incheia in septembrie. Daca va exista avizul Comisiei Europene, platile partiale ar putea incepe chiar din luna octombrie a acestui an.
Sursa: Camelia Tocaci