Timp de doua saptamani, comuna Petrova a gazduit Tabara internationala de arhitectura „VERNADOC – DOCumentare asupra arhitecturii VERNAculare”, un concept raspandit pe toate meridianele lumii, aflat pentru a doua oara in Maramures. VERNADOC are scopul de a surprinde elemente reprezentative pentru arhitectura traditionala si a le imortaliza pe hartie, in urma unui proces minutios de masurare si desenare intr-o tehnica foarte familiara arhitectilor de odinioara (atunci cand computerele inca nu luasera locul creioanelor si al rapidografelor).
23 de planse desenate “in filigran” au fost expuse vineri, 11 iulie, in Caminul Cultural din Petrova, unde localnicii au fost foarte incantati sa le admire, analizand modul diferit in care pot fi percepute casele atat de bine cunoscute de ei, in aceasta prezentare inedita.
S-a pus accent pe importanta arhitecturii traditionale pentru identitatea culturala locala si pe necesitatea conservarii caselor “batrane” in cadrul lor original, pe amplasamentul actual sau adunate intr-un muzeu viu pe un amplasament nou, integrate intr-un circuit de turism tematic orientat catre promovarea valorilor traditionale.
„Participantii taberei VERNADOC MM 2014 au format un colectiv eterogen si pitoresc: arhitecti si studenti arhitecti din Finlanda, Thailanda, China, Franta si Romania, cu varste intre 20 si 65 de ani au format patru echipe care au lucrat intr-un mod profesionist la documentarea a patru tipologii de case traditionale impreuna cu anexele gospodaresti. Echipele s-au bucurat de felul deschis in care localnicii au interactionat cu ei, afland astfel istoria caselor si alte detalii in legatura cu utilitatea anexelor si a uneltelor de lemn din gospodarie”, a declarat Laura Zaharia, organizatorul evenimentului.
Cele 4 gospodarii alese au fost:
– casa Mihalca, datata la sfarsitul secolului al XVIII-lea, inscrisa pe lista monumentelor istorice, casa cu tinda si doua camere, cu satra originala in forma de “L“ mutilata la ora actuala si redusa la satra simpla pe fatada principala, orientata catre curte;
– casa Petrovai impreuna cu anexele gospodaresti, constructii mai recente – anii ’60, ce pastreaza foarte bine caracterele arhitecturii traditionale. Casa cu tinda si 2 camere, camera a treia cu acces din satra orientata spre curte;
– casa Zvunca, sfarsit de secol XIX, amplasata la periferia satului, casa cu tinda si o camera, satra simpla pe fatada principala; din vecinatatea amplasamentului a fost documentata si poarta casei Zernic, construita in anii ’70 cu respect pentru trasaturile caracteristice portilor traditionale;
– casa Gaboreanu (initial casa deputatului Vasile Filipciuc), construita in anii ’30, casa boiereasca cu tinda si 4 camere, cu satra adanca pe fatada principala, orientata catre strada.
Tabara de arhitectura VERNADOC a fost posibila datorita finantarilor pentru programe culturale din partea Ordinului Arhitectilor din Romania si a Consiliului Judetean, datorita sprijinului logistic si financiar al primarului Ioan Petrovai si datorita voluntariatului organizatorilor, arhitectele Laura Zaharia si Andra Ghinet.
Sursa: Emm