![]() |
![]() |
Laura Ghinea s-a aflat azi, 23 noiembrie in postura de autoare a unei expozitii si nu in aceea de critic de arta, asa cum baimarenii s-au obisnuit deja sa o intalneasca. Cunoscuta artista a lasat deoparte paleta de culori si aranjarea clasica a lucrarilor si s-a aventurat intr-un spatiu inchis, cu o lumina difuza in care “plutesc” doar aripi. Curajul Laurei Ghinea de a organiza o astfel de expozitie iesita din tipare a fost rasplatit cu laude din partea artistilor baimareni si clujeni prezenti la vernisaj, care au fost incantati de inedita “instalatie” a colegei lor.
Publicul baimarean obisnuit cu simezele, aranjarea si panotarea clasica a lucrarilor a avut astazi surpriza sa vada o expozitie care sparge barierele, prin modalitatea inedita de prezentare a lucrarilor. Instalatia creata de antropologul baimarean dr. Laura Ghinea a starnit sentimente contrare printre cei prezenti. Artistii s-au apropiat curiosi de camera aplasata in centrul Galeriei de Arta insa au pasit sfiosi, nestiind ce-i asteapta inauntru.
“Aceasta neasteptata obiectualitate expozitionala ne aduce in fata unui artist remarcabil. Desi poate senzatia initiala este una extrema de sobra, dupa pasul dincolo de prima impresie asistam la un discurs despre tandretea camerei obscure care exista in fiecare dintre noi”, a spus Tiberiu Alexa, directorul Muzeului de Arta Baia Mare.
Incursiunea in spatiul intunecat “drapat” cu aripi i-a facut pe artisti sa viseze… cu ochii deschisi, transmitandu-le in acelasi timp emotii pozitive. “Camera obscurae a Laurei Ghinea este locul in care se nasc norii, visele si aripile pentru zboruri si pentru doruri”, a marturisit artistul clujean Dorel Gaina.
Instalatia este un concept nou in peisajul artistic baimarean pe care Laura Ghinea a vrut sa-l experimenteze. Si pentru ca tema unei astfel de expozitii este foarte importanta, artista a ales sa patrunda in interiorul sufletului fiecaruia dintre noi, in acea camera obscura in care ne place adeseori sa ne refugiem.
“Instalatia in arta moderna si contemporana este un fel de manifestare care reuneste atat elemente clasice ale exprimarii vizuale, cat si elemente experimentale. Tema instalatiei mele vorbeste despre o izolare de tot restul lumii, reprezinta un spatiu intim al fiecaruia dintre noi, iar aripile reprezinta de fapt visele, sperantele”, a explicat Laura Ghinea.
Expozitia “De camera obscurae” ramane deschisa publicului pana in 3 decembrie.
Sursa: Diana Grad