Vezi VIDEO
Icoane pe sticla si lemn, dar si imagini panoramice infatisand biserici istorice din Baia Mare pot fi admirate in aceste zile in foaierul Teatrului Municipal. Expozitia are loc intr-o perioada sacra in care intreaga crestinatate e indemnata sa-si intoarca mai mult privirea spre Dumnezeu, aducand-si aminte ca „toate pleaca de la Dumnezeu si toate trebuie sa se intoarca la EL”.
„Lunea Artelor” din aceasta saptamana a adus in fata iubitorilor de cultura o altfel de expozitie, una care si-a propus sa-i determine pe cei care trec pragul Teatrului Municipal sa mediteze mai mult la esenta vietii. Lucrarile expuse sunt realizate de tineri artisti care s-au intalnit pe bancile facultatii (desi sunt promotii diferite), iar mai apoi, in taberele de creatie de pe teritoriul Maramuresului.
Lavinia Balaszi, Daniel Marchis si Calin Moldovan si Marin Giurgiu aduc in fata iubitorilor de arta vizuala, icoane pe lemn si sticla, dar si fotografii panoramice care ii invita pe spectatori la un tur virtual al bisericilor din Baia Mare.
„Iata ca acest spatiu gazduieste o expozitie cum nu se poate mai potrivita pentru ca vedem ca avem in acelasi timp icoana, fie icoana propriu-zisa sau pictata pe sticla si o viziune mai aparte a modului cum poate fi privita o biserica atat din interiorul, cat si din exteriorul ei. Sigur icoana a fost pictata prima data in Biserica, dar a ajuns si in casele noastre si poate fi expusa oriunde. Si iata acum aceasta expozitie nu ne aduce doar icoana, ci este adusa langa icoana, biserica de unde a plecat si aceasta are o semnificatie deosebita pentru ca toate pleaca de la Dumnezeu, biserica este casa lui Dumnezeu si toate trebuie sa se intoarca la Dumnezeu”, a accentuat preotul Cristian Stefan, consilierul cultural al Episcopiei Ortodoxe a Maramuresului si Satmarului.
Expozitia a fost definita ca fiind „o poveste despre reflex” care pune in evidenta ceea ce ochiul surprinde, absoarbe si apoi asimileaza. „Este vorba despre reflex in aceasta expozitie. Am vazut ce poate face o lentila, aparatul de fotografiat, dar avem mai departe treaba tot cu sticla, icoane pe sticla si icoane pe lemn. Toata povestea incepe de la ochi, acest lucru, aceasta absorbtie necontenita a ochiului nostru care absoarbe realitatea si ne-o prezinta ca pe ceva exterior noua, dupa ce a asimilat-o”, a declarat directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National Maramures, Ioan Marchis.
Toti artistii care au expus au primit diplome din partea conducerii Teatrului Municipal.
Sursa: Camelia Tocaci