Vezi VIDEO
Un grup de muzeografi a venit in intampinarea sarbatorilor de iarna cu o expozitie tematica inedita prin modul de prezentare. Lucrarile, reunite sub titlul “Soare luminos si Craciun frumos”, la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures, reprezinta dupa cum si-au propus organizatorii, un dialog intre cultura populara traditionala si arta culta.
Deschiderea oficiala a avut in aceasta seara, 12 decembrie, iar vizitatorii s-au aratat incantati de jocul de lumini si umbre in care au fost prezentate exponatele, dar si de bucatele servite, care au completat atmosfera.
Pentru aceasta expozitie, organizatorii au lucrat mult si in detaliu, asa incat impactul sa fie cel dorit. Si-au dorit sa foloseasca un sistem modern de expunere si au apelat la mijloace audio-video pentru ca vizitatorul sa retraiasca magia sarbatorilor de odinioara.
“Am vrut sa venim cu altceva, cu o briza noua, ca sa spun asa, fata de ceea ce insemna pana acum o expozitie, sa incercam sa includem cat mai multe mijloace audio-video, sa stimulam oarecum toate cele cinci simturi, sa cream o poveste frumoasa de Craciun, ca vizitatorul sa intre in acel univers arhaic al satului romanesc traditional”, a explicat Roxana Crisan, comisar de expozitie.
Expozitia e diversa si cuprinde piese din colectiile Muzeului Judetean de Etnografie si Arta Populara, fotografii ce apartin Centrului pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, semnate de Felician Sateanu, precum si lucrari pe panza de sac create de studenti din anul III de la sectia Arte Plastice din cadrul Centrului Universitar Nord.
“Am pornit de la simbolistica arhaica a acestei sarbatori si pe acest concept am incercat sa realizam o expozitie moderna, care sa poata fi vazuta fara prea multe reguli si restrictii”, a aratat Sanda Roman, comisar de expozitie.
“Noi am incercat sa realizam un dialog intre cultura populara traditionala si arta culta, folosind tematica acestui areal maramuresean”, a adaugat un alt comisar de expozitie, Vasile Groza.
Expozitia ramane deschisa la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara Maramures pana la sfarsitul lunii februarie si poate fi vazuta de luni pana vineri, intre orele 8.00 si 16.00, iar sambata si duminica, de la ora 10.00 la 14.00.
Sursa: Diana Grad