![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Aflat in subordinea Consiliului Judetean Maramures, Castelul Pocol va fi preluat in patrimoniul municipiului Baia Mare. Acest lucru a fost posibil dupa ce Consiliul Judetean Maramures a fost de acord cu transferul obiectivului catre domeniul public al municipiului Baia Mare. Primarul Catalin Chereches si Consiliul Local au facut demersuri in ultimii ani pentru preluarea acestui imobil, dar pana in prezent nu au gasit intelegere la forul judetean, desi cladirea se afla de ani de zile in paragina. Administratia baimareana isi doreste sa reabiliteze cladirea, cel mai probabil, sumele necesare pentru depunerea documentatiei pentru realizarea investitiei din fonduri europene se vor aproba luna viitoare, urmand ca lucrarile sa fie demarate in primavara anului viitor.
In urma proiectului aprobat astazi in plenul Consiliului Local, Administratia Publica Locala va prelua Castelul Pocol de pe Valea Borcutului. Odata reabilitat, obiectivul, unul emblematic pentru municipiul Baia Mare, va fi un reper de rezistenta in proiectul strategic pe care municipiul Baia Mare il are, cel de a deveni Capitala Cultural Europeana in anul 2021. La sedinta forului baimarean a luat astazi parte si presedintele Consiliului Judetean Baia Mare, Zamfir Ciceu.
“A fost o discutie de multa vreme intre mine si domnul presedinte Zamfir Ciceu cu privire la acest imobil. Avand in vedere si eventualele finantari europene, viitoarele posibilitati de a genera reabilitarea acestui imobil vreau sa ii multumesc domnului presedinte ca a gasit momentul potrivit pentru a accepta transferul acestui imobil. Este un accept de principiu, bineinteles ca vom urma toti pasii legali. Vom face acest proiect de hotarare, domnia sa va prezenta Consiliului Judetean, in plen, probabil tot un proiect de hotarare in acest sens dupa care se va proceda la intocmirea tuturor documentelor finale. Este un moment, pot sa spun, si cu caracter istoric. Vorbim de un imobil de patrimoniu, un imobil care necesita o reabilitare ampla si vreau sa va propun (n.r. consilierilor locali), in principiu, ca la inceputul lunii iulie cand vom avea rectificarea bugetara sa aprobam sumele necesare pentru realizarea studiului de fezabilitate, a D.A.R.I.M-ului pentru reabilitarea acestui imobil emblematic pentru municipiul Baia Mare si, bineinteles, pentru a putea sa fim pregatiti pentru a accesarea de fonduri europene pentru reabilitare. In alta ordine de idei, vreau sa va propun, cu aceeasi ocazie, sa aprobam si sumele de bani, probabil la Directia de Dezvoltare, pentru a putea sa punem in siguranta acest imobil si pentru a nu avea niciun fel de risc cu privire la viitoare depreciere, pana la momentul in care, probabil in primavara anului viitor, vom incepe lucrarile acolo. Scopul pentru care dorim sa preluam acest imobil este unul cultural. Vrem sa realizam acolo un centru cultural si in raport cu proiectul nostru strategic de a deveni Capitala Culturala Europeana in 2021”, a declarat Catalin Chereches, primarul municipiului Baia Mare.
![]() |
Pasul facut astazi de catre reprezentantii Administratiei Publice Locale a municipiului Baia Mare si cei ai Consiliului Judetean este primul demers facut impreuna de cele doua institutii pentru dezvoltarea culturii in municipiul Baia Mare si pentru salvarea de la degradare a Castelului Pocol.
“Starea acestei cladiri, emblematice de altfel, nu este printre cele mai bune datorita mai multor factori. Ne-am gandit ce putem face cu acest imobil care, pe langa faptul ca se degradeaza, mai poate fi un pericol pentru copiii care se mai joaca pe acolo si dupa mai multe consultari, mai multe discutii am raspuns printr-o adresa, in cursul saptamanii trecute, inspre municipiul Baia Mare prin care, cel putin la nivelul conducerii executive a Consiliului Judetean, ne-am exprimat acordul pentru cea ce inseamna transmiterea in administrarea municipiului Baia Mare”, a declarat Zamfir Ciceu, presedintele Consiliului Judetean Maramures.
„De cativa ani astept raspunsuri tineresti la probleme foarte batrane. Problema Castelului Pocol deja a imbatranit. In vremurile celelalte nici nu se punea problema sa reabilitam castele, case ale celor mai instariti iar dupa ce s-au dezghetat lucrurile s-au deschis si niste ceruri ale patriei si dupa acea ne-au presat alte elemente, astfel incat intr-o vreme parca eram bucurosi ca nu e pustie cladirea si pe acolo mai misunau niste copii”, a spus Teodor Ardelean, consilier local.
Conacul proprietarului de mine, Alexiu Pocol, construit in anii 1903-1904, Casa Pocol sau Castelul lui Pocol cum este cunoscut, a fost pe vremuri scoala, iar ulterior centru pentru copiii institutionalizati. In ultimii ani cladirea s-a degradat vizibil, iar Consiliul Judetean nu a gasit resurse financiare pentru a reabilita imobilul. Administratia baimareana intentioneaza sa reabiliteze Casa Pocol, urmand ca aceasta sa redevina o atractie pentru baimareni si turisti deopotriva.
Sursa: Simona Vasiac