În contextul în care Parlamentul European şi Comisia Europeană se pregătesc pentru eventualitatea unui Brexit fără acord la 29 Martie, se încearcă găsirea unor soluţii favorabile pentru studenţii din Marea Britanie care studiază în alte ţări ale Uniunii Europene şi pentru studenţii din alte ţări europene care studiază în Marea Britanie, studenţi care beneficiază de burse Erasmus.
Este vorba în total de 14.000 de studenţi din alte ţări, inclusiv România, care studiază în Marea Britanie, dar şi de 7.000 de studenţi din Marea Britanie care beneficiază de acest tip de burse.
În opinia Parlamentului European, dar şi a Comisiei Europene, acest program trebuie să continue, măcar pentru o perioadă de 12 luni de la momentul ieşirii Marii Britanii din Uniune. Primele demersuri au fost făcute deja în acest sens în Comisia pentru Cultură.
„Această decizie, dacă va fi votată, şi sunt şanse mari ca ea să fie votată înainte de 30 Martie, nu are implicaţii bugetare, întrucât toate cheltuielile au fost deja alocate din bugetul actual.
Din acest punct de vedere, studenţii români din Marea Britanie, beneficiari ai programelor Erasmus, vor putea fi liniştiţi şi îşi vor continua studiile.
Este încă o dovadă a faptului că Parlamentul European va fi pregătit pe 29 Martie pentru orice scenariu – Brexit fără acord, Brexit cu acord sau prelungire a termenului negocierilor. Eurodeputaţii încearcă să acopere toate potenţialele situaţii generate de Brexit pentru un impact cât mai mic al acestei ieşiri asupra cetăţenilor europeni”, a subliniat Gabriela Zoană, Europarlamentar PSD.