Plenul Senatului a adoptat, miercuri, un proiect de lege potrivit căruia firmele cu profituri de peste un milion de lei, aflate în afaceri imobiliare, vor cotiza la înființarea unui Fond de Solidaritate din care tinerii căsătoriți pot plăti avansul pentru casă. Proiectul urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, for decizional în acest caz.
Fondul de Solidaritate „Locuințe pentru tinerii romani” este destinat tinerilor sub 35 de ani, căsătoriți, care vor sa-si achiziționeze o locuința in rate dar nu au posibilitatea de a achita avansul, spune legea.
Societățile comerciale din domeniul imobiliar (ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 4110 „Dezvoltare (promovare) imobiliari” si 4120 – Lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”) care, la finalul ultimului an fiscal, au avut un profit brut minim de 1 000 000 lei, vor transfera 1% din acesta către Fondul de Solidaritate ’’Locuințe pentru tinerii romani”.
Suma, reprezentând avans achiziție locuinta, contractata prin Fondul de Solidaritate „Locuinte pentru tinerii romani” nu poate fi mai mare de 15% din pretul imobilului. Suma maxima, reprezentand avans achizitie locuinta, contractata prin Fondul de Solidaritate ’’Locuinte pentru tinerii romani”, nu poate fi mai mare de 15.000 Euro.
Finantarea prin Fondul de Solidaritate ’’Locuinte pentru tinerii romani” se va face pentru locuinte noi, pentru cele deja construite, care indeplinesc conditiile legale, si pentru construirea de noi locuinte, in conditiile legii.
Sumele obtinute de la Fondul de Solidaritate ’’Locuinte pentru tinerii romani” vor fi returnate Fondului, esalonat, in 10 ani, incepand cu anul 6 de la obtinerea lor, in rate lunare egale, care, cumulate cu cele ale creditului, nu vor depasi 1/3 din veniturile familiei.
Sumele reprezentand avans pentru achizitie locuinta nu vor fi purtatoare de dobanzi.
In cazul instrainarii locuintei inainte de returnarea sumelor datorate Fondului de Solidaritate ’’Locuinte pentru tinerii romani”, suma datorata „Fondului de Solidaritate Tocuinte pentru tinerii romani” va fi returnata in integralitatea ei, la data perfectarii actelor de vanzare-cumparare.
Alocarea sumelor se va face in urma verificarii urmatoarelor criterii:
- Acordul bancii cu privire la acceptarea incheierii contractului de credit pentru achizitionarea locuintei
- Dovada incheierii casatoriei (certificat de casatorie) si a altor documente solicitate de catre evaluatorul cererii depuse de catre beneficiar
- Existenta cel putin a unui copil, sarcina în evoluție sau dovada începerii unei proceduri de adopție reprezinta avantaje pentru obtinerea aprobarii de alocare a sumei solicitate
- La evaluarea solicitarilor de finantare, familiile care se stabilesc in mediul rural si in care se regaseste cel putin un specialist din urmatoarele categorii profesionale: medici/asistenti medicali, cadre didactice, zootehnisti, agronomi sau absolventi de institut teologic, vor beneficia de punctaj suplimentar la evaluarea solicitarii sumelor necesare platii avansului pentru obtinerea creditului pentru locuinta