Anul 2014 a fost un an atipic pentru productia de vin, care va fi cu 25% mai redusa comparativ cu nivelul din 2012, an luat ca reper de Patronatul National al Viei si Vinului (PNVV) doarece a avut un nivel mediu, dar la jumatate comparativ cu 2013, cand s-a consemnat un varf al cantitatii de vin care s-a adunat in crame.
Ploile si grindina cazute in timpul verii sunt „vinovate“ pentru aceasta scadere, iar intre zone exista diferente foarte mari din punctul de vedere al recoltei medii la hectar.
Astfel ca exista regiuni unde productia de vin a fost distrusa in totalitate, dar si zone care au reusit chiar sa-si majoreze usor cantitatea de struguri culeasa.
„Au fost regiuni viticole afectate de grindina, Banat, Mehedinti, Dragasani, Tulcea. (…) Toamna aceasta blanda ajuta strugurii. Daca aceasta situatie va continua, daca vor fi diferente mari de temperatura de la zi la noapte, ceea ce favorizeaza aromele, exista sanse sa avem un an foarte bun din punct de vedere calitativ“, a spus Ovidiu Gheorghe, directorul general al PNVV, care a incercat sa transmita un mesaj pozitiv in pofida scaderilor.
O scadere de 25% fata de 2012 ar insemna ca in Romania se vor produce circa 2,5 mil. hl de vin, insa PNVV este de parere ca acest lucru nu va antrena cresteri de preturi deoarece exista stocuri mari in crame.
Sursa: Ziarul financiar