Potrivit unui proiect de lege ce prevede impozitarea progresivă a salariilor şi taxarea diferenţiată pentru pensii şi sănătate, angajaţii cu venituri de peste 15.000 lei ar urma să fie taxaţi cu 50% din venitul brut, în timp ce salariaţii cu venituri brute mai mici de 3.000 lei ar plăti la stat doar 35% din salariu.
Iniţiatorul, Marius Bota, fost deputat PSD, actualmente independent, spune că o astfel de schimbare ar duce la taxe reduse pentru cei cu venituri mici şi la taxe majorate pentru cei cu venituri mari. Deputatul a explicat că motivul pentru care a iniţiat acest proiect de lege este creşterea veniturilor angajaţilor şi încurajarea angajatorilor de a le creşte salariile cu 10%.
„În primul rând, vă spun că, propunerea mea de a se aplica impozitare progresivă şi plata diferenţiată a contribuţiilor la sănătate şi pensii porneşte de la premiza majorării de către angajator a salariilor cu 10%, aşa cum este prevăzut şi în proiectul de lege înregistrat la Senat. În prezent, 62,4% dintre angajaţi au salarii mici, sub 3.000 de lei brut.
Vrem să încurajăm angajatorii să treacă de la 3.000 de lei la un nivel de salarizare de 4.000 – 5.000 de lei. Angajatorii ar trebui să le majoreze salariul brut cu 10% şi să le aplice cota de impozitare din tabel”, a declarat Bota
Articolul 3 din proiectul de lege la care a făcut referire prevede că pentru angajaţii noi, după intrarea în vigoare a prezentei legi, cotele de impozitare diferenţiate se vor aplica la data angajării, în timp ce pentru persoanele care sunt deja angajate la data intrării în vigoare a proiectului de lege, cotele diferenţiate de impozitare se vor aplica „în condiţiile majorării indemizaţiei sau a salariului brut cu minimum 10%”.
Bota a mai explicat că, prin aplicarea diferenţiată a impozitelor şi contribuţiilor se va reduce fiscalitatea şi se va menţine creşterea economică bazată pe consum.
„Trebuie să menţinem creşterea economică bazată pe consum cel puţin până în 2022, când estimăm că vom fi depăşit momentele dificile generate de pandemie. Trebuie să creştem puterea de cumpărare a românilor”, a explicat Marius Bota.
În prezent, taxarea salariilor este aceeaşi, indiferent de nivelul veniturilor – 45% în total (partea salariatului), adică 10% impozit, 10% contribuţie la sănătate şi 25% contribuţie la pensii. În plus, se adaugă 2,25% sub formă de contribuţie la muncă (partea angajatorului).
Proiectul de lege prevede noi reguli şi pentru munca part-time. Astfel, reţinerile salariale (impozit pe salariu, CAS şi CASS) aferente unui număr mai mic de 8 ore pe zi lucrate se vor stabili diferenţiat, în funcţie de numărul de ore.
„Pentru mai puţin de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale de calculează şi se plătesc aferent programului de 4 ore.Pentru mai mult de 4 ore pe zi lucrate reţinerile salariale se calculează şi se plătesc aferent programului de 8 ore”, se arată în proiectul de lege, care s-ar putea aplica la data de 1 a lunii următoare celei în care a fost publicat în Monitorul Oficial.
În sprijinul iniţiativei sale, deputatul invocă datele ITM potrivit cărora în present 87% dintre salariaţi au un venit brut sub 5.000 lei (64,5% chiar mai puţin de 3.000 de lei), iar 2,5% dintre salariaţi au peste 9.000 de lei. „Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorităţii salariaţilor, statul trebuie să găsească noi soluţii de taxare”, se arată în expunerea de motive.
Concluzii:
1. Cei cu salarii brute peste 3000 lei (inclusiv in urma maririi), vor avea dupa marirea cu 10% aceleasi venituri nete. Vor plati, in schimb, mai mult la stat, ceea ce insa nu-i va afecta, pentru ca brutul va fi mai mare.
2. Cei cu salarii brute mai mici de 3000 lei dupa marire, vor avea venituri nete mai mari si vor plati un impozit mai mic.
3. Perdanti:
– statul, pentru ca majoritatea salariilor sunt sub 3000, deci va incasa pe ansamblu contributii mai mici;
– angajatorii, pentru ca vor trebui sa-si creasca fondul de salarii cu 10%.
Concluzii:
– statul va avea incasari mai mici, ceea ce va duce la scaderea veniturilor la buget – cu impact asupra noastra, a tuturor, iar cresterea veniturilor majoritatii angajatilor va duce la cresterea inflatiei, in conditiile in care se afirma ca cresterea economica se va baza pe consum si nu pe productie;
– titlul articolului este eronat – corect ar fi: „Vești proaste pentru toți angajatorii”.
– masura populista, menita sa sporeasca electoratul PSD, dar cu implicatii majore asupra nivelului nostru de trai, pe ansamblu (aceeasi saracie in sanatate, invatamant, infrastructura, etc.).