Vezi VIDEO
Siturile industriale din Baia Mare, in momentul de fata niste ramasite abandonate ale trecutului, sunt aduse zilele acestea in actualitate in cadrul unui seminar la care participa arhitecti din Baia Mare, Bucuresti si Franta. Avand exemple din tarile occidentale, arhitectii baimareni si autoritatile locale spera sa gaseasca solutii pentru a transforma zonele industriale, neutilizate in momentul de fata, in spatii utile, in care sa fie construite cladiri cu birouri, muzee sau blocuri de locuit.
Odata cu inchiderea activitatii industriale, in Baia Mare au ramas hectare intregi de teren contaminat care nu mai poate fi folosit la nimic. Cladirile in care odinioara se desfasura activitatea de productie sunt devastate si se degradeaza pe zi ce trece. Pentru ca unele imobile au pe langa valoare istorica si arhitecturala, atat arhitectii cat si administratia locala cauta solutii pentru ca zonele industriale si cladirile sa fie puse in valoare, la fel cum se intampla in tarile din Europa de vest. Muzeul de parfum din Grasse sau reabilitarea minei de potasiu din Alsacia sunt doua exemple prezentate de arhitectii francezi.
„Eu, care am inceput activitatea la Phoenix, am intalnit acolo o cladire industriala, care era fabrica de sticla, prima cladire de pe platforma Cuprom, care avea o arhitectura extraordinar de frumoasa. Numai din caramida, erau niste ornamente in relief, atat in interior cat si in exterior, care ti-au facut o placere sa le vezi”, a spus Istvan Ludescher, viceprimarul municipiului Baia Mare.
In Maramures exista 21 de monumente istorice industriale clasificate astfel de Ministerul Culturii si Cultelor. In ciuda acestui lucru, in momentul de fata sunt lasate de izbeliste, iar cel mai bun exemplu este turnul combinatului din Baia Mare care atinge 351,5 metri, fiind cea mai inalta cladire industriala din Europa. Obiectivul nu este, insa, pus in valoare. Un proiect de valorificare a acestei zone a fost prezentat astazi, 21 iunie, in cadrul seminarului de catre arhitectul baimarean Alexandru Baban.
„Studiul prezinta tocmai aceasta evaluare, prin care se aduce acel teren de la Cuprom intr-un stadiu in care solul este ecologizat si decontaminat, se asigura caile de comunicatie, toate instalatiile utilitare necesare astfel incat viitorii investitori sa poata veni, sa se aseze pe acel sit si sa isi desfasoare diferite activitati”, a declarat Alexandru Baban, vicepresedintele Ordinului Arhitectilor din Romania Filiala Nord-Vest.
Autoritatile baimarene prezente la discutii au ascultat expunerile arhitectilor, dar nu au venit si cu propuneri de salvare a vestigiilor industriale de pe raza municipiului.
Dupa prezentarile arhitectilor din Romania si Franta, ziua se va incheia cu o expozitie internationala de arhitectura care va avea loc la Colonia Pictorilor. Maine, 22 iunie, participantii vor realiza o vizita de documentare in Maramuresul istoric, iar seara, de la ora 19.00, vor asista la un concert de jazz-blues, care va avea loc la Millennium I Baia Mare
Sursa: Andrei Gherghel