Vezi VIDEO
Lucrarile pentru proiectul care vizeaza reabilitarea Turnului Stefan si a Pietii Cetatii sunt in linie dreapta. Dupa o serie ampla de cercetari arheologice si modificarea proiectului initial de catre autoritatile locale, acesta urmeaza sa fie depus la Agentia pentru Dezvoltare Regionala, apoi sa fie organizata licitatia. Descoperirile facute de arheologi sunt extrem de importante pentru cultura si istoria orasului, iar de acestea se vor putea bucura, la finalizarea lucrarii, atat baimarenii, cat si turistii, pentru ca in Piata Cetatii vor fi amenajate mai multe constructii in care vor fi asezate fragmente din bisericile Sfanta Ecaterina, Sfantul Martin si Sfantul Stefan.
In urma revizuirii proiectului, autoritatile impreuna cu arhitectii au stabilit ca una dintre laturile bisericii Sfantul Martin, care a fost descoperita in timpul sapaturilor realizate anul trecut, sa fie pusa in valoare. Totodata, proiectul vizeaza ca o buna parte din Biserica Sfantul Stefan, porticolul nordic al acestei biserici, sa fie luminat si scos in evidenta, urmand ca o parte dintre fantanile arteziene care erau mentionate in vechiul proiect sa nu se mai regaseasca in lucrarea finala.
„Punerea in valoare a acestor obiective presupunea o revizuire a proiectului, alti indicatori tehnico-economici care au fost adoptati. Vom depune la Cluj proiectul, cel mai probabil ca pana la sfarsitul acestei luni vom primi avizul de la ADR pentru organizarea licitatiei, semnarea contractului si inceperea lucrarilor. Estimez ca in vara sa semnam contractul pentru executie”, a declarat city managerul Vasile Barbul.
Sapaturile arheologice realizate in cursul anului trecut au scos la iveala o parte din ruinele Bisericii Sfantul Stefan, despre care arheologii stiau ca se afla in aproierea Turnului Stefan. In aceeasi serie de descoperiri arheologice au fost gasite, chiar in fata bisericii Sfanta Treime, partial si sub aceasta, urmele Bisericii Sfantul Martin. Despre aceasta biserica istoricii stiau ca a fost demolata la construirea bisericii Sfanta Treime. Totodata, arheologii au aratat ca in apropiera Bisericii Sfantul Martin au fost gasite ruinele unei alte biserici, despre care se crede ca este Biserica Sfanta Ecaterina, mentionata si ea in documente.
„Cred ca identificarea ruinelor celor doua biserici mentionate anterior, Sfanta Ecaterina si Sfantul Martin, sunt cele mai importante, in sensul ca am reusit sa localizam, deoarece pana acum se stia din documentele pe care le aveam ca Biserica Sfantul Martin a fost demolata si peste ea a fost ridicata Biserica Sfanta Treime. Nu este exclus, si chiar credem acest lucru, latura sudica a acestei biserici, Sfantul Martin sa fie sub Biserica Sfanta Treime. Latura nordica insa nu”, a declarat Dan Pop, arheolog in cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arheologie.
Pe langa descoperirea acestor biserici, specialistii au gasit si numeroase morminte, toate in afara perimetrului in care se aflau bisericile mentionate. In morminte au fost gasite obiectele si accesoriile cu care defunctii erau depusi, cele mai multe dintre acestea datand din anii 1700. De asemenea, pe langa aceste obiecte, arheologii au gasit si alte structuri din lemn. O parte dintre aceste obiecte, dar si dintre cele care vor mai fi descoperite in urma unei noi serii de sapaturi urmeaza sa fie expuse pentru vizitatori in Piata Cetatii.
„Vor fi puse in valoare si se vor putea vizualiza prin intermediul unor pereti de sticla. Probabil ati vazut, in tara mai putin, in strainatate mai mult, acele placi mari de sticla groasa, care pun in valoare anumite descoperiri arheologice”, a explicat city managerul Vasile Barbul.
Sapaturile arheologice realizate anul trecut au fost finalizate in luna septembrie si urmeaza sa fie reluate in cateva luni. Valoarea totala a proiectului Piata Cetatii si Turnul Stefan este de peste 9 milioane de lei, iar contributia din bugetul local fiind de 140.000 de lei, cea mai mare parte a sumei fiind finantata din fonduri europene.
Sursa: Anca Popescu Glodan