![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Doar pentru ca sunt necuvantatoare, nu inseamna ca nu au nevoie de ingrijire speciala in sezonul rece. Animalele de companie, caci despre ele este vorba, trebuie ajutate sa treaca sanatoase si voioase de perioada toamna – iarna. Un plus de minerale si vitamine, dar si hainute speciale sunt primele recomandari ale medicilor veterinari.
Nu doar oamenii au nevoie de pregatirea organismului pentru sezonul rece. Si prietenii lor cei mai buni, animalele de companie, au nevoie de o atentie sporita in aceasta perioada.
Daca a trecut canicula, acum apar alte probleme specifice sezonului: temperaturi scazute, viroze sau micoze.
Hainutele speciale pentru catei precum si un supliment de minerale si vitamine nu reprezinta un moft, ci o necesitate pentru sanatatea animalelor. Masurile trebuie luate in functie si de habitatul in care sunt crescuti cainii sau pisicile. Patrupedele tinute afara au organismul adaptat si o hrana putin mai bogata in proteime si grasime le este suficienta.
”La cei de apartament, in functie de ce par au, scurt, lung: cei cu parul scurt protejarea prin niste hainute specifice chiar si pentru sezonul ploios. La cei cu parul lung o toaleta mai amanuntita a picioruselor unde au parul interdigital, o uscare completa pentru a evita aparitia unor micoze,” sunt recomandarile venite din parte medicului veterinar Alin Bochis.
Cei care au caini sunt constienti de aceste sfaturi si spun ca le si aplica. ”O alimentatie mult mai bogata in vitamine si proteine pentru caine in perioada rece. Avand in vedere ca sta afara, nu sta in casa si are tarc. Casuta ei e din lemn, dar are o izolatie termica sa nu sufle vantul”, declara Marcel Farcas, proprietarul unui ciobanesc german.
Medicii veterinarii recomanda, de asemenea, deparazitarile externe, deoarece exista paraziti care rezista si pe care animalele ii pot contacta in functie de locurile pe care le frecventeaza.
Iarna este un anotimp urat si pentru pisici, amatoare mai degraba de calorifere incalzite decat de zapada. Pe langa adaptarea alimentatiei si cresterea aportului de vitamine si minerale, acestea trebuie ferite de aerul rece.
”La pisici, ca profilaxie in perioada anotimpului racoros este evitarea mentinerii unui timp indelungat pe balcon, pentru ca diferenta de temperatura, intre temperatura apartamentului si cea din mediul exterior este mare, mai ales iarna sau in perioadele geroase si poate ajunge pana la 20-25 grade”, adauga medicul veterinar Alin Bochis.
Daca pisica sau cainele dumneavoastra nu a facut toate vaccinurile obligatorii, este indicata o vizita la medicul veterinar pentru un examen complet si pentru a primi recomandarile necesare. Pentru caini, de exemplu, se recomanda si vaccinarea impotriva tusei de canisa, care mentine imunitatea animalului pentru un an.
Sursa: Sonia Rajnita