Vezi VIDEO
Baimareanca Doina Pop are o viata desprinsa parca dintr-un film. S-a nascut intr-un tren plin de refugiati, in 1940, s-a mutat cu familia dintr-o localitate in alta, in anii de dupa razboi si a ajuns una dintre cele mai cunoscute imagini din Baia Mare, cu toate ca lumea nu o cunoaste. Ea este mama cu copilul in brate, sculptata in Monumentul Ostasului Roman din Baia Mare.
In 1940, dupa cedarea Ardealului, multi dintre romanii din zona au ales drumul refugiului. Familia Lupse a plecat din Razboieni catre Radauti, intr-un „bou-vagon”, impreuna cu alte sase familii. In acest tren s-a nascut fetita Doina Lupse, nasterea fiind inregistrata in prima localitate unde a oprit garnitura, in Simeria. Drumul familiei nu s-a oprit la Radauti. Ei au avut domicilii in mai multe localitati si, in 1954, a ajuns in Baia Mare. Doina Lupse, ajunsa acum, dupa casatorie, Doina Pop, s-a angajat la topitoria de aur si apoi a ajuns la Atelierele Centrale (denumite ulterior IMMUM), unde a gasit-o echipa care realiza Monumentul Ostasului Roman, in 1957. Majoritatea modelelor care au pozat pentru realizarea monumentului au fost alese de la Atelierele Centrale, unde s-a si realizat modelul in gips al monumentului.
„De unde sa ia muncitori, de unde sa ia oameni? Noi am fost o echipa de dansuri de vreo 20 de persoane, 10 fete si zece baieti, din care ne-au ales care cum trebuie sa stea si sa facem. De exemplu, in partea asta este un sudor, unul Vasile nu mai tin minte cum il cheama, este un siderurgist care a lucrat la Turnatorie, si dincoace sunt dansatorii nostri, care au fost baieti, fete si i-au pus in anumite posturi, cum le-o placut lor”, povesteste Doina Pop.
Echipa care s-a ocupat de realizarea modelelor in gips era compusa, dupa cum spune Doina Pop, dintr-un suedez, un japonez, un francez si romanul Andrei Ostap. Nu stie care au fost motivele pentru care a fost aleasa sa fie unul dintre personajele principale ale monumentului.
„Adevarul e ca eram si cea mai tanara dintre ei, aveam 17 ani, si m-au ales ca sa fiu aceasta sculptura. Am stat sase luni, cate opt ore, patru dimineata si patru dupa-masa. Bineinteles, cu pauze, nu ne-au obligat sa murim acolo”, spune baimareanca.
Personajul pentru care a pozat Doina Pop reprezinta o mama cu copilul in brate. In momentul in care a fost realizat monumentul, copilul a fost inlocuit insa cu o patura.
„Era o patura in care au pus acolo, in loc de fata copilului un balon sau nu stiu, ceva rotund, si-au pus o patura pe langa el, fiindca trebuia sa aiba faldurile mai mari, pentru ei, nu stiam eu ce le trebuie. Si eu am in spate o patura, daca observati, pana jos, care cade asa, in falduri. Nu-i o pelerina sau nu-stiu-ce, ii o patura pur si simplu, care au aranjat-o ei cum le-o placut lor atunci”, a mai spus Doina Pop.
Baimareanca isi aduce aminte si de celelalte modele alese pentru a reprezenta personajele de pe monument. Nu toti aveau meseriile pe care le reprezentau. Doar celalalt personaj principal era soldat, de la o unitate de pompieri.
„Era soldat-soldat, de la pompieri, a venit cu uniforma lui, de pe vremuri. Aici, cu steagul, ii unul Goja, mai traieste, ii din Ferneziu. Si femeia asta e Stela Zah, si ea mai traieste, da-i foarte bolnava, ii batrana. Dincoace is strungarii, care i-au imbracat de tarani, care i-au imbracat de muncitori. Dincoace este un miner. Miner l-au luat pe Boicean. Daca va uitati bine la el seamana cu statuia din fata Centralei Minelor”, a povestit Doina Pop.
Sculptorii au realizat un prim model in lut, pe care l-au turnat apoi in gips. Apoi, acesta a fost transpus in piatra, fiind sculptat de o echipa din care a facut parte si Vida Geza. Dezvelirea monumentului a avut loc in 1960, urmat de o masa festiva cu toti cei implicati in realizarea lui. Doina Pop isi aduce aminte cu bucurie de acele vremuri, dar are un regret legat de realizarea monumentului. Nu are nicio fotografie de atunci.
„Pe vremea aceea nu erau atatea poze, si jurnalisti si tot felul de filmari. Atunci ai stat si-ai lucrat si… Noroc bun!”, a incheiat Doina Pop.
Sursa: Ioan Buda Tetu